Δρομολόγια πλοίων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

«Οι μεγάλες Προσωπικότητες της Ελληνικής Επαναστάσεως – Ομοψυχία και διχόνοια κατά την Επανάσταση», θέμα επιστημονικού συνεδρίου, στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Με τίτλο «Οι μεγάλες Προσωπικότητες της Ελληνικής Επαναστάσεως - Ομοψυχία και διχόνοια κατά την Επανάσταση», άρχισαν χθες, οι εργασίες του Η' Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το συνέδριο εντάσσεται σε έναν κύκλο δέκα επιστημονικών συνεδρίων με γενικό θέμα «1821-2021: 10 Επιστημονικά Συνέδρια για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ανέγνωσε ο εκπρόσωπός του, αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Μακαριώτατος στο μήνυμα του τόνισε: «Ο εορτασμός των διακοσίων ετών από την Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821 ευρίσκεται ήδη στο επίκεντρο των συζητήσεων και του δημοσίου διαλόγου στην ελληνική κοινωνία. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ξεκινήσει τη δική της προετοιμασία εδώ και πολλά χρόνια και το οργανωτικό μέρος έχει ανατεθεί στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος με Πρόεδρο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο. Μια από τις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας μας είναι και η διοργάνωση 10 (δέκα) επιστημονικών Διεθνών Συνεδρίων με θέμα την Τουρκοκρατία και το 1821. Ήδη έχουμε στα χέρια μας τους τόμους των 7 (επτά) πρώτων συνεδρίων και παρατηρούμε ότι σχηματίζεται μία χρήσιμη βιβλιοθήκη…

 

Το Η' Επιστημονικό Διεθνές Συνέδριο, το οποίο αρχίζει σήμερα, έχει ως θέμα την παρουσίαση των μεγάλων προσωπικοτήτων της Επαναστάσεως αλλά και την διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στη διχόνοια και στις εμφύλιες διαμάχες. Σε μια εποχή κατά την οποία αμφισβητούνται τα πάντα, ακόμη και τα αυτονόητα, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε το ρόλο του Ορθοδόξου Κλήρου στα δύσκολα χρόνια του Αγώνος για την Ελευθερία… Αξίζει να αντλούμε διδάγματα από το παρελθόν για να παραμείνουμε ελεύθεροι στο παρόν και στο μέλλον!».

 

Ακολούθως, έλαβε τον λόγο η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, γ.γ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σίσσυ Γκίκα, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «Η Ελληνική Επανάσταση, όπως όλοι γνωρίζουμε υπήρξε ένα γεγονός-σταθμός τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή ιστορία. Οι Έλληνες με πνεύμα αυτοθυσίας όρθωσαν, με τη βοήθεια φωτισμένων χριστιανών Ιερέων, το ανάστημά τους απέναντι στον Τούρκο κατακτητή, προκειμένου να ανακτήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην Ελευθερία…».

 

Στη συνέχεια, ο βουλευτής Α' Ανατολικής Αττικής και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «Είναι πολύ σημαντική η ενέργεια της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Επιτροπής της Πολιτιστικής Ταυτότητος να διοργανώσουν αυτά τα διεθνή Συνέδρια. Το θέμα της ομοψυχίας, της διχόνοιας και των προσωπικοτήτων της Ελληνικής Επανάστασης είναι εξαιρετικά σημαντικό για αναστοχασμό και αναζήτηση. Το ελάττωμα της διχόνοιας, που μας ταλαιπωρεί από τον Πελοποννησιακό πόλεμο έως σήμερα, ας ευχηθούμε να αποτελέσει θέμα συνεδρίου στο μέλλον που δεν θα αφορά το παρόν αλλά μόνο το παρελθόν».

 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Πολλές επώνυμες προσωπικότητες μπήκαν μπροστά στον αγώνα του 1821 κατά τον οποίο τεράστια ήταν η συμβολή της Εκκλησίας και των κληρικών για την διατήρηση του Ελληνισμού με τον Χριστιανισμό, της ελπίδας για ζωή και ελευθερία. Ο Επίσκοπος Μεσσήνης ο από Ανδρούσης Ιωσήφ, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Γρηγόριος-Δικαίος Παπαφλέσσας, ο Ρήγας Φεραίος… αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα των Ελλήνων».

 

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτισμικής Ταυτότητος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αγαπούμε τις αξίες οι οποίες διατήρησαν αδούλωτο το φρόνημα των ηρώων προγόνων μας και δημιούργησαν το κριτήριο της επιλογής ανάμεσα στην ζωή και στον θάνατο, ανάμεσα στην ελευθερία ή την δουλεία. Αυτό το κριτήριο της επιλογής, το οποίο θέτει την τιμή πάνω από την ζωή, είναι η δύναμη της υπερβάσεως, της ηρωικής και της μαρτυρικής υπερβάσεως, όπου η θυσία γίνεται χαρά στο όνομα των βαθύτερων αξιώσεων και απαιτήσεων του περιεχομένου της ζωής…».

 

Ο πρώτος εισηγητής επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος ανέπτυξε το θέμα «Κύπρου Κυπριανού: Δογματική συνείδηση και εκκλησιολογικό ήθος» και φώτισε όψεις του με ιδιαίτερα ιστορικά στοιχεία.

 

Η δεύτερη εισήγηση έγινε από τη δρα Ελένη Παλιούρα, που παρουσίασε το θέμα «Ιωσήφ Ανδρούσης: ‘'ο της Θρησκείας'' πρώτος Υπουργός». Η ομιλήτρια τόνισε ότι «Ο Ιωσήφ Ανδρούσης υπήρξε ο πρώτος υπουργός Θρησκευμάτων αναλαμβάνοντας θέση αυξημένης ευθύνης σε μια πολιτικά και κοινωνικά ρευστή περίοδο.…».

 

Η τρίτη εισήγηση είχε ως θέμα «Γρηγόριος Κωνσταντάς: Ένας κληρικός που διαφώτισε ορθόδοξα. Η συνεισφορά του στην παιδεία του Αγώνος». Εισηγητής, ο πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Ο Γρηγόριος Κωνσταντάς υπήρξε άνθρωπος με ασκητική ζωή και εκκλησιαστικό φρόνημα, πάλεψε πίστη και πατρίδα να συνοδοιπορήσουν και αγωνίστηκε όχι με τα όπλα αλλά με τον λόγο και τα γράμματα για την ελευθερία του Γένους. Μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους αποσύρθηκε στις Μηλιές καθότι δεν θέλησε να συνεργαστεί με τους Βαυαρούς… ».

 

Ο τέταρτος εισηγητής Κωνσταντίνος Νιάρχος, λόγω ασθενείας δεν μπόρεσε να παραστεί. Η ομιλία του θα κατατεθεί στα πρακτικά.

 

Ο πέμπτος ομιλητής, Βασίλειος Σύρος, παρουσίασε το θέμα «Ο Vittorio Alfieri και η Ελληνική Επανάσταση».

 

Η έκτη εισηγήτρια, Αθηνά Κονταλή, δρ Θεολογίας, παρουσίασε το θέμα «Οι αγωνίστριες Λασκαρίνα Πινότση καί Μαντώ Μαυρογένους» , ενώ η έβδομη εισήγηση είχε ως θέμα «Η διαμόρφωση του ιδεότυπου του ‘'πεπαιδευμένου πατριώτη'' κατά την Ελληνική Επανάσταση: ο Γεώργιος Γλαράκης ως δημόσιος λειτουργός», με εισηγητή τον Γεώργιο Δίελλα.

 

Ο όγδοος εισηγητής, κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, παρουσίασε το θέμα «"…combatte-dounGrecocontro di 15. Egizianialmeno…": ο Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσας καί η μάχη στο Μανιάκι (20 Μαίου 1825)».

 

Κατά την τελετή της έναρξης, παρέστησαν ιεράρχες, ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι, καθηγητές, κληρικοί, φοιτητές και πλήθος κόσμου.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

Οι Ωριωνίδες, η βροχή από «πεφταστέρια» του φθινοπώρου, κορυφώνονται το βράδυ της Δευτέρας προς χαράματα Τρίτης στο βόρειο ημισφαίριο, που περιλαμβάνει και τη χώρα μας.         Οι ...

image descriptionΕλλάδα

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη, η παρέμβαση της αστυνομίας σε δύο κινηματογράφους το Σαββατοκύριακο, όπου προχώρησε σε προσαγωγές ανηλίκων την ώρα που έβλεπαν την ταινία ...

image descriptionΕλλάδα

Στην τελετή εγκαινίων της ανακαινισμένης Οικίας των Patrick Joan Leigh Fermor στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας, ενός χώρου που θα φιλοξενεί σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των ...

image descriptionΕλλάδα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διαδήλωση-πικετοφορία της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο κέντρο της Αθήνας, περιεχόμενο της οποίας ήταν η καταδίκη της τρίτης κατά σειρά εισβολής του τουρκικού στρατ...

image descriptionΕλλάδα

Για τη νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί προτεραιότητα η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.   Στην πρόσφατη συ...

image descriptionΕλλάδα

Στο «αντάρτικο» κατά του αντικαπνιστικού νόμου, μέσω ομαδικής προσφυγής στο ΣτΕ, ετοιμάζονται να περάσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης.   Η ολική απαγόρευση καπνίσματος ...

image descriptionΕλλάδα

Δρομολογήθηκε η δωρεάν συντήρηση και επισκευή των 143 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, από τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», μετά την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης από το ΕΚΑΒ. ...