image description

Στην ατζέντα και ο θαλάσσιος τουρισμός στη συνάντηση Μητσοτάκη - Πλακιωτάκη

Επίσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποίησε σήμερα 8 Αυγούστου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου προήδρευσε σύσκεψης στο γραφείο του υπουργού, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Δεν αφήνουμε ούτε μία μέρα να πάει χαμένη στην προσπάθειά μας να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο φωτεινό μέλλον που μας αξίζει, τόνισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του.

Επιπλέον, έθεσε 5 άξονες προτεραιοτήτων για το υπουργείο. Για τη ποντοπόρο ναυτιλία είπε ότι στόχος είναι να γίνει η ελληνική σημαία πιο ελκυστική για τους Έλληνες πλοιοκτήτες και σταδιοδρομήσουν περισσότεροι νέοι στο τομέα.

Για τα λιμάνια είπε ότι χρειάζεται να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στον Πειραιά και αλλού ώστε να προαχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους.

Ο θαλάσσιος τουρισμός αναφέρθηκε από τον πρωθυπουργό ως πυλώνας για το υπουργείο, με στόχο η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος και να αξιοποιηθούν τα πολύ σημαντικά έσοδα.

Στη νησιωτική πολιτική, όπως είπε, στόχος είναι να διευρυνθούν οι δυνατότητες ενός ειδικού τομεακού προγράμματος στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρχει ενιαίο χρηματοδοτικό εργαλείο για την υποστήριξη των δράσεων κυρίως στα μικρά νησιά.

Υπογράμμισε δε ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσοι πνιγμοί κάθε χρόνο στη θάλασσα, και μίλησε για το ζήτημα της ασφάλειας.

Δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται κοντά στις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού και ότι θα ενισχυθεί επιχειρησιακά το Λιμενικό Σώμα προκειμένου η χώρα να φυλάσσει επιχειρησιακά τα σύνορά της.

Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι στόχος είναι η ελληνική ναυτιλία να είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας αλλά στόχος είναι και η ασφάλεια των θαλασσιων μεταφορών.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος αλλά και σε έκθεση με θέμα την ιστορία της ναυσιπλοίας και της ναυπηγική εξέλιξης στη Μεσόγειο από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα με μοντέλα κωπήλατων και ιστιοφόρων πλοίων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας μήνας από την 7η Ιουλίου, ημέρα που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός τη διακυβέρνηση της χώρας. Πιστεύω ότι, ήδη, έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι δεν αφήνουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη στην προσπάθειά μας να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο φωτεινό μέλλον που της αξίζει.

Επισκέπτομαι σήμερα, με μεγάλη χαρά, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Είχα μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον Υπουργό και με τους Γενικούς Γραμματείς, όπου θέσαμε τις προτεραιότητες της πολιτικής του Υπουργείου για τα επόμενα έτη. Στέκομαι σε πέντε βασικά σημεία. Πρώτον, ποντοπόρος ναυτιλία.

Η πρόκληση είναι να κάνουμε την ελληνική σημαία ξανά πιο ελκυστική για Έλληνες πλοιοκτήτες, αλλά και να εξορθολογίσουμε δραστικά το πλαίσιο της ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε να οδηγήσουμε περισσότερα νέα παιδιά στη θάλασσα και να μπορούμε να τους παρέχουμε ποιοτική εκπαίδευση, ώστε να μπορέσουν να χτίσουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία σε έναν τομέα όπου η χώρα μας έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Δεύτερος πυλώνας πολιτικής, τα λιμάνια μας, ξεκινώντας με το εμβληματικό, σημαντικό λιμάνι του Πειραιά.

Συζητήσαμε πώς θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε γρήγορα σε συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές σημαντικές επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν τον Πειραιά και θα τον καταστήσουν ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό λιμάνι, αλλά και το πώς θα εξορθολογίσουμε συνολικά τη λιμενική μας πολιτική, ώστε τα λιμάνια μας να λειτουργούν με αποτελεσματικότητα και με ασφάλεια. Τρίτος πυλώνας τον οποίο συζητήσαμε: οι τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται στο θαλάσσιο τουρισμό.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού θα καταστήσουμε την Ελλάδα πρωτοπόρο στον θαλάσσιο τουρισμό, και φυσικά θα αξιοποιήσουμε πλήρως τα πολύ σημαντικά έσοδα που ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα μας. Πυλώνας τέταρτος -και εξαιρετικά σημαντικός- η νησιωτική μας πολιτική. Το 15% του ελληνικού πληθυσμού κατοικεί σε νησιά, και αποφασίσαμε με την ηγεσία του Υπουργείου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενός ειδικού τομεακού προγράμματος για τη νησιωτική μας πολιτική στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Ώστε επιτέλους να μπορέσουμε να έχουμε ένα ενιαίο χρηματοδοτικό εργαλείο για την υποστήριξη των δράσεων για τα νησιά μας και ειδικά για τα μικρά νησιά, τα οποία χρειάζονται ένα ειδικό πλαίσιο φροντίδας και υποστήριξης από το κράτος.

Πέμπτος πυλώνας τον οποίο συζητήσαμε με τον Υπουργό, δυστυχώς επίκαιρος, λόγω των πρόσφατων περιστατικών, αφορά το ζήτημα της ασφάλειας στη θάλασσα. Είναι αδιανόητο σε μια νησιωτική χώρα να έχουμε κάθε χρόνο τόσους πνιγμούς. Σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, και με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις που αναπτύσσονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας, έτσι ώστε -σε συνεργασία- το Υπουργείο, το Λιμενικό Σώμα και ο ιδιωτικός τομέας να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να κολυμπάμε στις θάλασσές μας με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Τέλος, θέλω να κάνω μια ειδική μνεία στις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη του Λιμενικού για το έργο το οποίο επιτελούν.

Να τους πω ότι είμαστε κοντά τους, ότι θα ενισχύσουμε επιχειρησιακά το Λιμενικό Σώμα, θα αναβαθμίσουμε τη δυνατότητα της χώρας να φυλάσσει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά της και θα συνεργαστούμε φυσικά με την Ευρώπη, η οποία έχει θέσει το ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων σε πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Και πάλι συγχαρητήρια στην καινούργια ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και εύχομαι καλή δύναμη στην ολοκλήρωση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου». Ο Πρωθυπουργός μετέβη επίσης στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του.

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει μπροστά με την παραγωγή έργου διατυπώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικά...

image descriptionΕλλάδα

Τριάντα πέντε κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και τέσσερις θάνατοι ασθενών ηλικίας άνω των 80 ετών, έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι τις 8 Αυ...

image descriptionΕλλάδα

Με τον πρόεδρο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, κ. Κομματά και τον αντιπρόεδρο κ. Δαούση, συναντήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης στην έδρα του ...

image descriptionΕλλάδα

Στους 38 βαθμούς Κελσίου έφθασε την Πέμπτη, 8 Αυγούστου, η μέγιστη θερμοκρασία στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη θεσσαλική πεδιάδα και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, ενώ σήμερα θα ανέβει κι...

image descriptionΕλλάδα

Η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει τους πολίτες, ύστερα από Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ που κοινοποιήθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, για  την επικρ...

image descriptionΕλλάδα

Για τα θέματα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΒΕΠ), αλλά και την προσέλκυση νέων στα παραναυτιλιακά επαγγέλματα συζήτησε με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γι...

image descriptionΕλλάδα

Εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου ζήτησε από τα στελέχη του Λιμενικού ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Π...

image descriptionΕλλάδα

Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επιστρέψουν σε όλη τη χώρα με τον καύσωνα να φέρνει ένα τριήμερο «φωτιά» που θα στείλει όλο και περισσότερο κόσμο στις παραλίες.   Από το νέο «...