ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γ. Μώραλης στο SM: «Η κεντρική διοίκηση καθυστερεί…»

Ο Γιάννης Μώραλης μιλάει για τα μεγάλα δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά projects που αλλάζουν ριζικά το μέλλον του Πειραιά, τις σοβαρές καθυστερήσεις της κυβέρνησης και τον κεντρικό σχεδιασμό του Δήμου.

Γράφει ο Γιάννης Προβής

Αν εξαιρέσει κανείς το υπέροχο Δημοτικό Θέατρο, η θέα από το γραφείο του δημάρχου Πειραιά στην Πλατεία Κοραή, παρότι βρίσκεται στον 7ο όροφο του Δημαρχείου, δεν είναι και η ιδανικότερη. Την ώρα που η Δημοτική Αρχή Πειραιά καταφέρνει, μετά από πολλά χρόνια, να εγκατασταθεί επιτέλους ανάδοχος και να αρχίσει η πολυπόθητη ανάπλαση του Μικρολίμανου, στην κεντρική πλατεία της πόλης –με προφανέστατη ευθύνη της κυβέρνησης– «χάσκει» εδώ και χρόνια το εργοτάξιο του μετρό, το τραμ, παρότι οι γραμμές του έχουν μόλις στρωθεί, είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα λειτουργήσει, ενώ το γιαπί της πρώην Ραλλείου, δίπλα στο Δημοτικό, παραμένει ως έχει.

Και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία για να μετατραπεί σε Δικαστικό Μέγαρο, παρά το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του, το έχει παραχωρήσει στο κράτος γι΄ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Μιλώντας με τον Γιάννη Μώραλη, σχεδόν δύο μήνες πριν λήξει η θητεία του, μας περιγράφει ακριβώς αυτήν την πραγματικότητα: Το δημόσιο, η κεντρική διοίκηση, έκανε κάποιες επιλογές –ή σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η αξιοποίηση της πρώην Ραλλείου, δεν έκανε– που στην πραγματικότητα έχουν δεσμεύσει την πόλη. «Την ώρα που βλέπουμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον από  ιδιώτες για τον Πειραιά, η κεντρική διοίκηση, που έχει αναλάβει μεγάλα projects, καθυστερεί, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα στην πόλη να είναι πραγματικά προβληματική» επισημαίνει μιλώντας στο «Saronic Magazine» ο Γιάννης Μώραλης.

Και ο δήμαρχος Πειραιά προσθέτει: «Με τη χάραξη του τραμ δεν θα συμφωνούσα ποτέ. Αλλά και πάλι, ακόμα και αυτή η αμφιλεγόμενη γραμμή που διασχίζει το κέντρο της πόλης παραδίδεται με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση. Και, παρότι ολοκληρώνεται το έργο, δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα λειτουργήσει, αφού άλλα έργα που γίνονται στην παραλιακή καθυστερούν τη σύνδεσή του με τη γραμμή που καταλήγει στο Νέο Φάληρο». Το μετρό είναι μία ακόμη «πονεμένη ιστορία».

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Πειραιά, θα έπρεπε να λειτουργεί – η ολοκλήρωση των έργων του τοποθετείται πλέον στο 2022, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πότε επιτέλους θα λειτουργήσει. «Το μετρό είναι όντως ένα έργο πνοής, η σύνδεση του Πειραιά και του λιμανιού του με το αεροδρόμιο είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη» υπογραμμίζει ο Γιάννης Μώραλης. Και προσθέτει ότι η αυξημένη κίνηση που αναμένεται από την κρουαζιέρα εξηγεί το ιδιωτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων στην πόλη, αλλά και γιατί η λειτουργία του μετρό δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο.

Πίσω από αυτό το σκηνικό που βλέπει ο κάθε επισκέπτης της πόλης, πάντως, υπάρχουν μία σειρά από δράσεις που δεν φαίνονται, αλλά δείχνουν έτοιμες να «εκτινάξουν» σαν ελατήριο την πόλη. «Σε αυτή την πρώτη θητεία μας καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που όντως θα αλλάξουν τον Πειραιά» συμπληρώνει ο Γιάννης Μώραλης. Και ο δήμαρχος Πειραιά συνεχίζει, αναφερόμενος στην πολύ μεγάλη επιτυχία της Δημοτικής Αρχής, που εξασφάλισε πάνω από 80 εκατομμύρια απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για μια σειρά συγκεκριμένων παρεμβάσεων μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ). «Για πρώτη φορά» υπογραμμίζει ο Γιάννης Μώραλης «η Δημοτική Αρχή εξασφάλισε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που κατευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες αναμφισβήτητα θα αναβαθμίσουν το επίπεδο ζωής στην πόλη».

Και συμπληρώνει:  «Παράλληλα, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια, προχωράμε στην ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου και της Λεύκας, που ήδη προσελκύει ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Στο Μικρολίμανο επιτέλους εγκαθίσταται ανάδοχος, και έτσι το πιο τουριστικό σημείο της πόλης πλέον αλλάζει όψη, γίνεται πιο ανθρώπινο, πιο ελκυστικό».

Και, φυσικά, ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία αυτής της δύσκολης πρώτης θητείας, κατά τον κ. Μώραλη, είναι η ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει για 99 χρόνια την αποπεράτωση και τη λειτουργία του εγκαταλελειμμένου εδώ και μισό αιώνα Πύργου στο λιμάνι. «Και μόνον αυτό, αν μπορούσε να φέρει εις πέρας μια δημοτική αρχή Πειραιά θα έπρεπε να θεωρείται επιτυχημένη, αφού η αναπτυξιακή ώθηση και οι δουλειές που θα φέρει στην πόλη θα είναι εντυπωσιακά μεγάλες» υποστηρίζει ο Γιάννης Μώραλης.

Ο δήμαρχος Πειραιά είναι ένας πολιτικός μάλλον χαμηλών τόνων, σε βαθμό που ακόμη και στελέχη της παράταξής του του έχουν ασκήσει κριτική γι' αυτό. Δεν φωνάζει, δεν «βγαίνει στα κεραμίδια» με το παραμικρό, αλλά αντίθετα προσπαθεί να βρει κοινούς τόπους και πεδίο συνεννόησης με όλους, ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση.

Στον Πειραιά γνωρίζουν ότι η συνεργασία του με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη ήταν υποδειγματική, ενώ είναι γνωστό ότι πρόεδρος αξιολόγησης του φακέλου της ΟΧΕ ήταν ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας, υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ πλέον – μάλιστα πολλοί απορούν για το αντιπολιτευτικό του μένος, αφού συνεργάστηκε άψογα με τα στελέχη του Δήμου και τελικά αξιολόγησε με τον υψηλότερο βαθμό τον φάκελο της ΟΧΕ.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Γιάννης Μώραλης εκφράζει για άλλη μία φορά την αισιοδοξία του ότι η επόμενη θητεία του, μετά τη νίκη που θα ακολουθήσει στις εκλογές του Μαΐου, θα είναι η θητεία που όχι μόνο ο ίδιος αλλά, κυρίως, η πόλη θα μπορεί να «απολαύσει τους καρπούς» των θυσιών της προηγούμενης περιόδου.

Διαβάστε επίσης

Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θέλω να ενεργοποιήσω τους πολίτες που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική Ελλάδα

«Στρατεύτηκα σε αυτόν τον αγώνα αποδεχόμενος την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη , επειδή η συμμετοχή μου απαιτεί σταυρό από όλους τους Έλληνες και μπορεί να συσπειρώσει ακόμη περισ...

Όλ. Μαλανδράκη: Εργαλεία πρόγνωσης διαστημικού καιρού που αναπτύσσονται στο Αστεροσκοπείο αποκτά η NASAΕλλάδα

Ο διαστημικός καιρός "είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα σε σχέση με τον Ήλιο και τη Γη". Αυτό τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" η Όλγα ...

Π. Κόκκαλης: «Η δημοκρατία βρίσκεται σε πολιορκία από τον λαϊκισμό και τα fake news»Ελλάδα

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα Newsbeast και στον δημοσιογράφο Βίκτωρα Μοντζέλλι έδωσε σήμερα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και εκπρόσωπος της πολιτικής κ...

Μ.Σπυράκη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επουλώσει τις πληγές ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛΕλλάδα

«Ευτυχώς για την Ελλάδα έρχεται η αλλαγή σελίδας» δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και υποψήφια ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, σημε...