Με συγκλονιστική εμφάνιση, ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μονό σκιφ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας της Σανγκάης, γράφοντας ιστορία για την ελληνική κωπηλασία. Ο Ελληνας Ολυμπιονίκης παρουσίασε εξαιρετική τακτική: ήταν 3ος στα πρώτα 500 μέτρα και 2ος στα 1.000. Στο κρίσιμο σημείο των 1.500 μέτρων, επιτάχυνε δυναμικά, περνώντας στην πρώτη θέση και κόβοντας πρώτος το νήμα του τερματισμού.
Όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο Ντούσκος ήταν εντυπωσιακός σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, με τα τελευταία 150 μέτρα να είναι καθοριστικά, όπου «μέτρησε» τους αντιπάλους του και δεν τους άφησε περιθώριο αντίδρασης.
Ο Γερμανός Ολιβερ Ζάϊντλερ, που προηγείτο μέχρι τα 1.400 μέτρα, ηττήθηκε μόλις κατά 0,42 δευτερόλεπτα, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Λευκορώσος Γιαουχένι Ζαλάτι.
Αυτό είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στο σκιφ ανδρών σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και το πρώτο χρυσό σε οποιαδήποτε κατηγορία από το 2014.
Οι δηλώσεις του Ντούσκου
Μετά τον αγώνα, ο νικητής δήλωσε στην ΕΡΤ: «Το πίστευα. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, δεν έχω λόγια... Η κούρσα πήγε όπως ήθελα. Είχα υπομονή και στα τελευταία 150 μέτρα έδωσα ό,τι είχα. Είναι απίστευτο. Μου πάει η Ανατολή, είναι η χρυσή Ανατολή! Μπορεί να είμαστε μικρή χώρα, αλλά τελικά μετρά η ελληνική ψυχή. Στόχος είναι η καταξίωση και να μην πάρουν τα μυαλά μου αέρα. Θέλω να δουλέψω για το Ολυμπιακό μετάλλιο στο Λος Άντζελες».
Συγχαρητήρια από την πολιτική ηγεσία
Τα συγχαρητήρια ήταν ομόφωνα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, τόνισε: «Στέφανε, με τα “κουπιά” σου, την προσπάθεια και την επιμονή σου, ανεβάζεις πάντα την Ελλάδα στο πιο ψηλό βάθρο».
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Θερμά συγχαρητήρια που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, γεμίζοντάς μας περηφάνια. Ευχαριστούμε που σήκωσες την Ελλάδα ψηλά!»
Οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, Νίκος Ανδρουλάκης και Σωκράτης Φάμελλος, τόνισαν την ιστορική επιτυχία και την περηφάνια που προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό.