ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καινοτομίες και δράσεις στον 39ο Μαραθώνιο της Αθήνας παρουσίασε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Με την επίσημη παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, δόθηκε η άτυπη... εκκίνηση του 39ου Μαραθωνίου της Αθήνας και των παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 12-13 Νοεμβρίου.

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, ο Chief Marketing officer του ΟΠΑΠ, Γιάννης Ρόκκας, η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Νίκη Αραμπατζή, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, και ο αντιπρόεδρος της ΕΟΕ, Στέλιος Αγγελούδης.

 

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ προχώρησε σε μια σειρά από ανακοινώσεις που αφορούν την αναβάθμιση της ποιότητας του αγώνα, όπως το περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα, την δωρεάν μετακίνηση των δρομέων στο τετραήμερο των εκδηλώσεων, τον πανεπιστημιακό αγώνα, ο οποίος θα ενώσει φοιτητές από όλο τον κόσμο, και φυσικά το νέο συνέδριο, Authentic talks. Δράσεις και καινοτομίες που αποσκοπούν, όπως τόνισε, στην περαιτέρω σύνδεση του στίβου με την κοινωνία και στην ανάδειξη της χώρας σε όλο τον κόσμο.

«Από την αρχή που αναλάβαμε σαν καινούρια διοίκηση την Ομοσπονδία, ένας από τους στόχους που είχαμε θέσει, ο πιο σοβαρός και ουσιώδης θα έλεγα, ήταν να συνδέσουμε τον αθλητισμό και τον στίβο που εκπροσωπούμε με την κοινωνία. Ένα αθλητικό γεγονός να μην ξεκινάει και τελειώνει με τους αγώνες. Να έχει αρκετό πριν και μετά και να αφήνει πίσω του ένα στίγμα» ανέφερε αρχικά η Σοφία Σακοράφα και συνέχισε: «Καταφέραμε σε αυτό τον ενάμιση χρόνο να αναπτύξουμε σχέση εμπιστοσύνης με τον α΄ και β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης πανελλαδικά και να υπογράψουμε μνημόνια συνεργασίας, που περιλαμβάνουν πάρα πολλές δράσεις, ώστε οι αθλητές μας από τον μικρότερο μέχρι και τον μεγαλύτερο να γνωριστούν μεταξύ τους και με την τοπική κοινωνία, ώστε να δημιουργήσουν μια δυναμική σχέση αλληλεπίδρασης, που μπορεί να αναπτύσσει τη δική της ανεξάρτητη πορεία. Και αυτός όλος ο σχεδιασμός να είναι ενιαίος και να αφορά σε όλες τις διοργανώσεις της Ομοσπονδίας, αλλά και τις δράσεις του. Από το πρόγραμμα Kids Athletics, τα διασυλλογικά και πανελλήνια πρωταθλήματα, μέχρι και τις διεθνείς διοργανώσεις».

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ χαρακτήρισε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ως την κορυφαία διοργάνωση της ομοσπονδίας, αλλά και την κατάληξη της αγωνιστικής χρονιάς. «Νιώθω ιδιαίτερη περηφάνεια, γιατί έχω την τιμή να ηγούμαι του πιο αξιόλογου, έμπειρου και ικανού ανθρώπινου δυναμικού, που λειτουργεί λες και ήταν προσυμφωνημένο, με έναν κοινό παρονομαστή, τη δεδομένη αγάπη γι' αυτό που κάνουμε. Και θα μου επιτρέψετε να τους ευχαριστήσω από καρδιάς έναν-έναν ξεχωριστά και όλους μαζί. Και με αυτό το δεδομένο, θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς, που θέλω να πιστεύω ότι μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους και ταυτόχρονα μας υποχρεώνουν να μην αποσπώμαστε ούτε μια στιγμή από τους στόχους μας, σε αυτούς που θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη γι' αυτό που κάνουμε. Στους χιλιάδες εθελοντές μας. Σε κάθε περίσταση, με κορυφαία δράση τον Μαραθώνιο, συναντιόμαστε χωρίς προαπαιτούμενα και απολαμβάνουμε και καμαρώνουμε για όσα πετυχαίνουμε όλοι μαζί. Όπως θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον τεχνικό διευθυντή Δημήτρη Χαλβατζάρα».

Αναφερόμενη στη φετινή διοργάνωση, η Σοφία Σακοράφα επισήμανε: «Ο 39ος Μαραθώνιος είναι ο πρώτος πλήρης, ολοκληρωμένος μαραθώνιος, μετά την πανδημία. Γιατί δημιούργησε πολλά προβλήματα και σιγά-σιγά πηγαίνουμε σε μια κανονικότητα από ό,τι φαίνεται. Από την επομένη του Μαραθωνίου του 2021 ξεκινήσαμε την προετοιμασία για τον φετινό Μαραθώνιο. Σε αγαστή συνεργασία με τον συνδιοργανωτή, που δεν είναι άλλος από την Περιφέρεια Αττικής και τον κ. περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Και πάντα σε αρμονική συνεργασία πρωτίστως με την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, που μας παραχωρεί αυτό το παγκόσμιο κόσμημα του Παναθηναϊκού Σταδίου, τον Δήμο Μαραθώνα και την πολύτιμη βοήθεια των υπολοίπων της μαραθώνιας διαδρομής.

Επιγραμματικά. Μνημόνιο συνεργασίας με την Περιφέρεια και για φέτος και του χρόνου, με λεπτομερείς και καθαρές σχέσεις, με πραγματικό όφελος και για τις δύο πλευρές. Η Περιφέρεια συνδράμει αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος εξόδων και εμείς συνεισφέρουμε στην οικονομία της Περιφέρειας, άμεσα και ορατά. 45.000 δρομείς από πάνω από 110 χώρες και δρομείς απ' όλη την Ελλάδα μετέχουν στον αγώνα. Από αυτούς οι 9.000 είναι από το εξωτερικό. Οι υπολογισμοί για τα αποτελέσματα, πολιτιστικά, αθλητικά και κυρίως, οικονομικά είναι εύκολη. Με ισότιμη και παραγωγική συνεργασία, όπως αρμόζει σε συνδιοργανωτές, ευχαριστώ πολύ την Περιφέρεια και τις υπηρεσίες της και τον κ. περιφερειάρχη.

Έχουμε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, όπου ουσιαστικά θέτουμε στις υπηρεσίες του και στις υπηρεσίες της πατρίδας μας, το πιο δυνατό παγκοσμίως brand name, αλλά και ταυτόχρονα με πολιτιστικά και ιστορικά και κοινωνικά περιεχόμενα και μηνύματα με την ίδια παγκόσμια δυναμική. Ήθελα να τονίσω στη σημερινή συγκυρία ότι ο Μαραθώνιος είναι αφιερωμένος στο μεγάλο Βαλκανιονίκη, δημοκράτη και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Επίσης, έχουμε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως ο ΣΕΓΑΣ χρηματοδότησε τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου επιχειρήσεων στις εγκαταστάσεις της ΓΑΔΑ, όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συνεργάζονται άψογα και άνετα για την ασφάλεια, από κάθε άποψη, του τεράστιου αυτού εγχειρήματος. Τους συγχαίρω όλους, την Ελληνική Αστυνομία, την Τροχαία και όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Δημιουργική συνεργασία έχουμε επίσης και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και βεβαίως το ΑΣΑΕΔ. Και ευχαριστώ τον προϊστάμενό του, μια παλιά δόξα του στίβου, τον Σπύρο Ανδριόπουλο, για την αμέριστη και ουσιαστική συμβολή του. Όμως, ό,τι και να πω για την καταλυτική συμμετοχή και στήριξη από το ΕΚΑΒ θα ήταν λίγο. Τους ευχαριστώ γιατί η ευσυνειδησία τους και η ανιδιοτελής συνεισφορά τους μας επιτρέπουν να νιώθουμε ασφαλείς και ήσυχοι την ημέρα του αγώνα. Τους ευχαριστώ όλους και πάλι, στο πρόσωπο του προϊσταμένου τους.

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω την αφανή, αλλά και κομβικής σημασίας συνεισφορά των ραδιοερασιτεχνών. Αφανής, αλλά ουσιαστική και δημιουργική και φυσικά πως θα μπορούσα να παραλείψω για την πολύτιμη στήριξή του τον κ. Πάκο Μποράο, επικεφαλής της ΑΙMS. Είναι ιδιαίτερη τιμητικό ν' αναφέρομαι σε ένα πολύ μεγάλο μέρος κρατικών υπηρεσιών και εθελοντών, οι οποίοι συνεργάζονται όλοι μεταξύ τους για το μεγάλο αυτό γεγονός. Που μας δίνει και την ικανοποίηση της προβολής της χώρας μας παγκοσμίως.

Και θέλω να πιστεύω, γι' αυτό και το άφησα τελευταίο, ότι αυτή η συνεργασία σε όλες τις δράσεις της Ομοσπονδίας και τα αποτελέσματα που φέρνει, είναι αυτό που δίνει στους χορηγούς μας την ασφάλεια να μας εμπιστεύονται και να μας στηρίζουν. Και φυσικά πρώτος και κύριος, ο Μεγάλος Χορηγός του Μαραθωνίου, ο ΟΠΑΠ, που είναι παρών σήμερα δια του κ. Ρόκκα, τον οποίο και ευχαριστώ».

Παρουσιάζοντας τις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ είπε: «Ο φετινός Μαραθώνιος υιοθετεί δύο καινοτόμες δράσεις, οι οποίες θα έχουν και συνέχεια. Η πρώτη είναι το Authentic talk και από φέτος, την Παρασκευή πριν από τον Μαραθώνιο της Αθήνας, θα οργανώνεται ένα πολυσυνέδριο με στόχο να αναδεικνύονται οι αξίες του αθλητισμού, μέσα από εμπειρίες και απόψεις προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο. Καταξιωμένα και αναγνωρισμένα άτομα, όχι μόνο του αθλητισμού, θα απευθύνονται περιγράφοντας προσωπικές τους εμπειρίες, απόψεις και θέσεις με φυσική παρουσία, αλλά και με live streaming στο κοινό. Η αρχή γίνεται φέτος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 11 Νοεμβρίου, στην αίθουσα "Φάρος".

Η δεύτερη καινοτομία είναι ο αγώνας των Πανεπιστημίων. Για πρώτη φορά ο ΣΕΓΑΣ ενώνει μέσω του δρομικού κινήματος φοιτητές απ' όλο τον κόσμο. Ένας αγώνας Πανεπιστημίων, ενταγμένος στον αγώνα 10χλμ. που θα γίνει το Σάββατο το βράδυ στις 12 Νοεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία σε φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό να γνωρίσουν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και να τερματίσουν στο εμβληματικό Παναθηναϊκό Στάδιο. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή φοιτητές από 50 Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και οι εγγραφές συνεχίζονται.

Στο πλαίσιο αυτής της καινοτομίας, έχω τη χαρά να ανακοινώσω ότι επεξεργαστήκαμε και υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΚΠΑ, το μεγαλύτερο και διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο της χώρας μας. Και είναι η πρώτη φορά που αθλητική Ομοσπονδία υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με πανεπιστήμιο, δίνοντας μια τελείως διαφορετική διάσταση και δυναμική στο αθλητικό κίνημα. Και θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω τον καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Ηλία Ζαχαρόγιαννη για την καθοριστική του συμβολή στην υλοποίηση αυτής της συνεργασίας.

Άφησα τελευταία την ουσιαστικότερη καινοτομία, η οποία δεν είναι καινοτομία, αλλά η απαρχή μιας προσπάθειας που έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Επειδή ο αθλητισμός είναι κοινωνική δραστηριότητα, δεν μπορεί παρά να αφουγκράζεται τις αγωνίες της κοινωνίας. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πλέον παγκόσμια επιταγή. Στόχος μας είναι αυτή η κορυφαία και μαζικότερη διοργάνωση στο πολύ άμεσο μέλλον, να είναι μια "πράσινη" διοργάνωση και ενεργειακά ουδέτερη. Φέτος, λοιπόν, κάναμε τα πρώτα βήματα. Προχωρήσαμε σε μια συνεργασία με την Polygreen, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ανακύκλωσης και γενικότερα στην προστασία του περιβάλλοντος. Από φέτος οι 70.000 τσάντες που δίναμε παραδοσιακά σε δρομείς και εθελοντές για τη μεταφορά των προσωπικών τους αντικειμένων, αντικαθίστανται από την Polygreen, με τσάντες από πλήρως ανακυκλώσιμο υλικό, με πιστοποίηση από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Επίσης, η Polygreen αναλαμβάνει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Μαραθώνα και της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων την αποκομιδή όλων των ανακυκλώσιμων υλικών και όχι μόνο τα πλαστικά, αλλά χαρτί, υφάσματα, παπούτσια κ.λπ., από την ιστορική αφετηρία και το ιστορικό στάδιο. Υπολογίζουμε περίπου ότι δέκα τόνοι πλαστικού, που επιβαρυνόταν η Αττική, φέτος μηδενίζονται. Ευχαριστώ λοιπόν την Polygreen για τη συνεργασία και θα πληροφορηθείτε για τις παράλληλες υποστηρικτικές δράσεις αυτού του προγράμματος».

Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε η κα. Σακοράφα, οι δρομείς που θα συμμετάσχουν στον φετινό αγώνα θα έχουν δωρεάν μετακίνηση εντός Αττικής και μεγάλες εκπτώσεις για τη μετακίνησή τους με τρένα σε όλη την Ελλάδα. Δράση που θα έχει ενεργητικά αποτελέσματα και στο περιβάλλον, αφού θα περιοριστεί η χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων. «Με την πολύτιμη υποστήριξη του ΟΑΣΑ, της ΣΤΑΣΥ και της Hellenic Train, παρέχουμε σε όλους τους δρομείς, για το τετραήμερο του αγώνα, δωρεάν μετακινήσεις εντός Αττικής και 50% έκπτωση για μετακίνηση με τρένα εντός Ελλάδας, από και προς Αθήνα, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού. Ευχαριστώ λοιπόν θερμά και τις τρεις εταιρείες. Και θα ήθελα να το κάνετε γνωστό, ώστε να μεγιστοποιηθεί η χρήση των Μέσων Μεταφοράς από τους δρομείς. Όπως επίσης, να κάνετε γνωστή τη μεγάλη προσφορά του Μουσείου της Ακρόπολης, που παρέχει δωρεάν είσοδο σε όλους τους δρομείς κατά τη διάρκεια του τετραημέρου. Ώστε να δώσει την ευκαιρία να επισκεφθούν αυτό το κόσμημα της παγκόσμιας κληρονομίας μας».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ είπε: «Του χρόνου, το 2023, ο Μαραθώνιος κλείνει τα 40 του χρόνια. Μια επέτειος με τεράστιο συμβολικό χαρακτήρα, για το δρομικό κίνημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα αναλάβω προσωπικά την πρωτοβουλία ώστε να συγκροτηθεί μια Οργανωτική Επιτροπή, με το ίδιο πνεύμα συνεργασίας και εθελοντικής προσφοράς, που θα αναλάβει από τώρα να οργανώσει μια πανηγυρική επέτειο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή απ' όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας και καθιερώνοντας τον Μαραθώνιο της Αθήνας σαν τον μοναδικό, που η συμμετοχή σε αυτόν είναι στόχος ζωής για κάθε μαραθωνοδρόμο».

 
 
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ταεκβοντό: Γαλανόλευκη η κορυφή της Ευρώπης στα -87 κιλά - Πρώτος ο Θολιώτης, δεύτερος ο ΠαπαδόπουλοςΑθλητικά

Η κορυφή της κατηγορίας των -87 κιλών, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21 που φιλοξενείται για 3η ημέρα στα Τίρανα της Αλβανίας, είχε χρώμα Ελλάδας!  Οι Βασίλειος Θολιώτης και Ιωάννης Πα...

ΑΕΚ: Η 23αδα των παικτών που θα παρελάσει αύριο στα εγκαίνια της OPAP Arena - "Ελάτε σπό τις 17:00"Αθλητικά

Μεγάλοι παίκτες που τίμησαν τη φανέλα της ΑΕΚ σε όλες τις δεκαετίες τους «Νίκος Γκούμας» θα παρελάσουν στα εγκαίνια της OPAP Arena αύριο Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 20:00.     Μί...

ΑΕΚ: Αντιδράσεις για τη διακόσμηση με εικόνες γυναικών στις ανδρικές τουαλέτες του νέου γηπέδου - Τι απαντά το γραφείο τύπου της ΑΕΚΑθλητικά

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ, «Αγιά Σοφιά – OPAP Arena», με τα εγκαίνια να είναι προγραμματισμένα για το βράδυ της Παρασκευής.. Τις τελευταίες ημέρ...

Εθνική Ελλάδας: Φινάλε με νίκη και καλή εμφάνιση - Οι 12 πιθανοί αντίπαλοι της Ελλάδας στη League ΒΑθλητικά

Με πέντε νίκες σε έξι αγώνες ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της η Εθνική στον 2ο όμιλο της League C του Nations League, η επόμενη διοργάνωση του οποίου θα τη βρει στην «αποπάνω» κατηγο...

Ιστιοπλοΐα: Πέθανε ο Αριστείδης Αδαμόπουλος - Ο παράγοντας που είχε κατηγορηθεί από την Σ. Μπεκατώρου για σεξουαλική παρενόχληση Αθλητικά

Πέθανε ο Αριστείδης Αδαμόπουλος. Ο επί σειρά ετών παράγοντας της ελληνικής ιστιοπλοΐας «έφυγε» από τη ζωή, όπως έκανε γνωστό η ΕΙΟ, ενώ λύγισε από τη μάχη με τον καρκίνο, όπως αναφ...