ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κούρτιτς άνοιξε το δρόμο για τους «8» του ECL - Παραμένει στην 15η θέση η Ελλάδα

Προβάδισμα για την πρόκριση στην προημιτελική φάση του Europa Conference League πήρε απόψε ο ΠΑΟΚ επιβληθείς με 1-0 της βελγικής Γάνδης προσδοκώντας σε μία σημαντική και ανάλογη συνέχεια στον επαναληπτικό της επόμενης Πέμπτης στη βελγική πόλη.

Με παιχνίδι που δεν περιείχε βέβαια υψηλή ποιότητα αλλά είχε πάθος δύναμη και σθένος η ελληνική ομάδα κατάφερε με πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Σλοβένο Κούρτιτς να πετύχει ένα γκολ το οποίο ήταν αρκετό για να δώσει αυτό το προβάδισμα απέναντι στην Γάνδη.

Η βελγική ομάδα κατάφερε από το ξεκίνημα του αγώνα να κερδίσει χώρους στο πρώτο τέταρτο του ημιχρόνου αλλά ο ΠΑΟΚ που ως το 20' δεν είχε υποψία τελικής πλησίασε στην καλή ευκαιρία στο λεπτό αυτό.

Αυτό έγινε όταν ο Μπίσεσβαρ μπήκε στα καρέ των Βέλγων και πάσαρε προς τον Ακπομ αλλά ο τερματοφύλακας Ρουφ, άλλαξε την πορεία της ελάχιστα, αρκετά όμως για να μην βρει στην πορεία της την μπάλα  ο Νιγηριανός φορ του ΠΑΟΚ. 

Στο 24' οι Βέλγοι απάντησαν στις ευκαιρίες με την Ντεπουάτρ να μην προλαβαίνει στην έξοδο του τον Πασχαλάκη που έδωσε λύση έγκαιρα. Σε ένα ισορροπημένο ημίωρο ο ΠΑΟΚ με τον Ακπομ, τόλμησε μια επίθεση με σουτ χωρίς κίνδυνο για την Γάνδη. 

Σε όλο το πρώτο ημίχρονο οι δυο ομάδες ακολούθησαν ένα παιχνίδι μοιρασμένης κατοχής και αμυντικής προσήλωσης. Δεν πήραν ρίσκα επιλέγοντας να διαφυλάξουν η κάθε μια την εστία της. 

Στο 52' ο ΠΑΟΚ δημιούργησε και έχασε την πρώτη του μεγάλη ευκαιρία με τον Ακπομ, που έστειλε άστοχη κεφαλιά από καλή θέση σε σέντρα του Κούρτιτς.
Στο 53' η Γάνδη σημείωσε γκολ με τον Κάστρο- Μόντες, που ακυρώθηκε με την υπόδειξη του βοηθού διαιτητή σαν οφ-σάϊντ.

Ομως το "άστρο" του Κούρτιτς έλαμψε στην Τούμπα και έδωσε προβάδισμα στον ΠΑΟΚ στο 58', Το φάουλ που εκτέλεσε από το ύψος της μεγάλης περιοχής ο Σλοβένος χαφ, πέρασε από το "τείχος" των Βέλγων και κατέληξε στα δίχτυα του Ρουφ για να ξεσηκώσει την Τούμπα με το πρώτο γκολ του Δικεφάλου. 

Μετά το γκολ αυτό για τους Θεσσαλονικείς, οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να αντιδράσουν και στο 69' πλησίασαν στην ισοφάριση αλλά ο Λύρατζης έδιωξε σε κόρνερ την τελευταία στιγμή  μια επικίνδυνη σέντρα πάνω από το κεφάλι του Κουμς.

Ο ΠΑΟΚ παρά το υπέρ αυτού αποτέλεσμα δεν απέβαλε μια νευρικότητα με την πρόοδο του ημιχρόνου  η οποία όμως δεν έγινε εκμεταλλεύσιμη από την Γάνδη. Οι γηπεδούχοι ναι μεν ήθελαν να αυξήσουν την επιθετικότητα τους για ένα δεύτερο γκολ αλλά δεν ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν την καλή αμυντική τους λειτουργία. 

Ως το τέλος του παιχνιδιού οι Βέλγοι προσπάθησαν να ισοφαρίσουν επιτέθηκαν με σφοδρότητα αλλά δεν κατάφεραν να βρουν κενά στην αμυντική λειτουργία του ΠΑΟΚ και να πετύχουν το στόχο τους.

Έτσι με το προβάδισμα του ενός τέρματος ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την πρώτη του υποχρέωση απέναντι στη Γάνδη περιμένοντας τώρα την ανασύνταξη του για το επαναληπτικό παιχνίδι.

Αξίζει να σημειωθεί πως  δυο από τους παίκτες του ΠΑΟΚ που δέχτηκαν κίτρινη κάρτα, οι Κούρτιτς και Αντρίγια Ζίβκοβιτς δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον επαναληπτικό αγώνα της Γάνδης την επόμενη Πέμπτη αφού  συμπλήρωσαν κάρτες και τιμωρούνται. 

Διαιτητής: Μπάρτος Φρανκόφσκι (Πολωνός)
Κιτρινες: Αντρ. Ζίφκοβιτς, Βιεϊρινια, Κούρτιτς, Οκούμου, Τορουναρίγκα, Κουμς,

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (80' Σίντκλεϊ), Τσιγγάρας, Κούρτιτς (80' Σβαμπ), Α. Ζίβκοβιτς (86' Μουργκ), Μπίσεσβαρ (71' Ελ Καντουρί), Αουγκούστο, Άκπομ (86' Τσόλακ).

Γάνδη (Χαν Βανχαζενμπρούκ) Ρουφ, Όλσεν, Νγκαντέ, Οκούμου (46' Τορουναρίγκα), Σαμουάσε, Ντε Σαρτ, Κουμς, Κάστρο-Μόντες, Xιούλσαγκερ (82' Τισουνταλί), Οτζίτζα-Οφόε, Ντεπουάτρ.

 

 

Παραμένει στην 15η θέση η Ελλάδα

Η μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ επί της Γάνδης με 1-0 στον πρώτο αγώνα για τη φάση των «16» του Europa Conference League, εκτός από το προβάδισμα πρόκρισης στο δικέφαλο του Βορρά, χάρισε και 500 βαθμούς στον ελληνικό συντελεστή του UEFA Ranking, διατηρώντας τη χώρα μας στη 15η θέση. Την ίδια ώρα, η Τσεχία μετά την άνετη νίκη της Σλάβια Πράγας επί της Λίντσερ, πήρε 400 βαθμούς και βρίσκεται πλέον σε... απόσταση αναπνοής απ’ την Ελλάδα.

Ο ελληνικός συντελεστής είναι στους 27.700 βαθμούς την ώρα που οι Τσέχοι, βρίσκονται λίγο πιο κάτω στους 27.600 βαθμούς. Η Δανία -που έχει ακόμη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την Κοπεγχάγη- είναι στην 17η θέση με 27.175β., ενώ απ’ τις χώρες που βρίσκονται κάτω από την Ελλάδα, μόνο η Νορβηγία έχει ακόμη ομάδα στις διοργανώσεις (την Μπόντο Γκλιμτ), μετρώντας για την ώρα 26.500β., που την έχουν φέρει στην 20ή θέση.

Τι σημαίνει η 15η θέση από την αγωνιστική περίοδο 2023/24; Κέρδος μίας ευρωπαϊκής θέσης για την Ελλάδα (θα βγαίνουν πλέον 5 ελληνικές ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης), που θα φέρουν πλέον δύο ομάδες στα προκριματικά του Champions League, μία ομάδα στα προκριματικά του Europa League, ενώ θα μειωθούν κατά μία οι θέσεις στα προκριματικά του Europa Conference League. Αναλυτικά: 

-Ο πρωταθλητής θα συμμετάσχει στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League.

-Ο δεύτερος θα συμμετάσχει στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League.

-Ο Κυπελλούχος θα συμμετάσχει στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League.

-Ο τρίτος και ο τέταρτος θα συμμετάσχουν στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ομπράντοβιτς: Δεν θυμάμαι να μιλούσατε τόσο πολύ το 1999 που βομβαρδιζόταν η χώρα μουΑθλητικά

Λίγα λεπτά μετά από την βαριά ήττα της Παρτίζαν από την Λιετκαμπέλις, Λιθουανοί δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να κάνει ένα σχόλιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ...