ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παναθηναϊκός ετών 114

Στις 3 Φεβρουαρίου του 1908, ο Γιώργος Καλαφάτης και 35 ακόμα αθλητές του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου ίδρυσαν σωματείο με την ονομασία «Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ)». Ο Πανελλήνιος είχε αποφασίσει τη διακοπή λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματός του, μιας και δε συμβάδιζε με τα υπόλοιπα παραδοσιακά αθλήματα του στίβου. Ο Καλαφάτης ήταν επηρεασμένος από την εμφάνιση του ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906, στους οποίους έλαβε μέρος.

Πρώτος προπονητής, παράλληλα με ποδοσφαιριστής, ήταν ο Άγγλος Τζον Σίριλ Κάμπελ και τερματοφύλακας ο τέσσερις φορές ολυμπιονίκης (1908 και 1912) Κωστής Τσικλητήρας. Το γήπεδο του ΠΟΑ ήταν το οικόπεδο ιδιοκτησίας Καραπάνου επί της οδού Πατησίων, πρώην χώρος λούνα παρκ και από το 1935 ο χώρος που στεγάζει το κτήριο για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 1909 η ρήξη στις σχέσεις του Γ. Καλαφάτη και του Μ. Μαρινάκη φέρνει ραγδαίες εξελίξεις. Ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού παίρνει μαζί του την πλειοψηφία των αθλητών του ΠΟΑ και τον Ιανουάριο του 1910 δημιουργεί τον Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Όμιλο. Ο Παναθηναϊκός με το Τριφύλλι στην καρδιά το 1918 ετοιμάζεται για την απογείωσή του.

Τον Φεβρουάριο του 1920 ο Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (ΠΠΟ) μετονομάζεται σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Όμιλος και το 1922 το προεδρείο του Παναθηναϊκού ενημερώνει όλες τις αρμόδιες αρχές και τους συλλόγους για τη μετονομασία του σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος. Ο σύλλογος μεγάλος, έλαβε δύο «συμπαντικά» μηνύματα από τα «βρεφικά» του χρόνια. Ηταν η αρχή μιας πορείας γεμάτη επιτυχίες, υπερβάσεις. Αλλωστε, ο σύλλογος δημιουργήθηκε ως… καταδικασμένος να πρωταγωνιστήσει παντού. Οι μάχες που έδωσε πολλές, έπεσε κάτω, αλλά σηκώθηκε, νίκησε, αποθεώθηκε, πληγώθηκε, αλλά συνέχισε, πρωταγωνίστησε στην ελληνική πραγματικότητα, σε αθλητικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

«Αναλώνοντας ένα μέρος της ζωής μου εις την υπηρεσία της Παναθηναϊκής ιδέας, αισθάνομαι ότι έχω το δικαίωμα να αναφωνήσω κάτι ανάλογον προς το:

“Πόσο εμεγαλύνθησαν τα έργα σου Κύριε”. Πράγματι, ο Παναθηναϊκός μας εμεγαλύνθη τόσον και τόσον εδοξάσθη ώστε με πεποίθηση πλέον να πιστεύουμε ότι κάποτε θα εορτάζονται οι εκατονταετηρίδες αυτού. Διότι ο Παναθηναϊκός μας κατέστη αιώνιος. Κατέστη Αθάνατος! Διότι ο Παναθηναϊκός είναι Ιδέα!» ήταν η τοποθέτηση του θρυλικού Απόστολου Νικολαϊδη το 1978, λόγια που μένουν στο μυαλό και την καρδιά των Παναθηναϊκών.

Παναθηναϊκός είναι…

Οι εκατοντάδες τίτλοι σε όλα τα αθλήματα! Πρωταγωνιστής σχεδόν σε όλα τα ατομικά αθλήματα με διακρίσεις, κούπες κι επιτυχίες εκτός συνόρων! Στιγμές μαγικές, βραδιές μεγάλες, πορείες συγκλονιστικές. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το Γουέμπλεϊ, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, τη Θεσσαλονίκη, την Μπολόνια, το ευρωπαϊκό στην Αθήνα, στο Βερολίνο, στη Βαρκελώνη.

Συνεπής σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή μίτινγκ στίβου, σε Ολυμπιακούς αγώνες, κατακτήσεις και διακρίσεις σε κάθε τμήμα της μάνας του Λόχου. Mια τεράστια λίστα τίτλων, επιτυχιών, μεγάλων ταξιδιών. Εκεί που έχει ταξιδέψει ο Παναθηναϊκός…

Το πάθος, η τρέλα χιλιάδων οπαδών που δε σταμάτησε ποτέ σε αυτό το μαγικό ταξίδι 114 ετών. Μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και η αγάπη παραμένει αναλλοίωτη.

Είναι όλοι αυτοί οι πιστοί που κράτησαν τον Παναθηναϊκό όρθιο, πρωταγωνιστή.

Είναι η Λεωφόρος. To γήπεδο των επιτυχιών, των αναμνήσεων. Το σπίτι της μάνας του Λόχου!

3 Φεβρουαρίου 1908 – Η ημέρα που όλα ξεκίνησαν, η ημέρα της ίδρυσής του!

 

Πηγή: sport-fm.gr

Διαβάστε επίσης

Άρης: Πρώτα παραδειγματική τιμωρία και ύστερα φιλικό με τον ΠΑΟΚ όπως επιθυμεί η οικογένεια του ΆλκηΑθλητικά

Άρης και ΠΑΟΚ θα δώσουν φιλική αναμέτρηση στη μνήμη του 19χρονου αδικοχαμένου Άλκη Καμπάνου. Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική και αξιέπαινη απόφαση. To φιλικό ανάμεσα στις δύο...

Άλλαξε τα χρώματα του σήματός του ο Ηρακλής, τιμώντας τον 19χρονο ΑλκιβιάδηΑθλητικά

Με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Ηρακλής θέλησε να αποτίσει από τη δική του πλευρά φόρο τιμής στον Αλκιβιάδη.   Τον 19χρονο φίλο του Άρη που έχασε τη ζωή του τα ξημ...

Πώς οι Αυστραλοί «τσάκωσαν» τον Τσιτσιπά για coaching από τον πατέρα του στο ματς με τον ΜεντβέντεφΑθλητικά

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε δίκαια από τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ με 3-1 σετ στον ημιτελικό του Australian Open, αλλά μία από τις στιγμές του αγώνα θα μείνει σίγουρα αξέχαστη. Ο Ρώσο...