ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παγκόσμιος πόλεμος στο ποδόσφαιρο με την ευρωπαϊκή Super League

Διασταυρούμενα πυρά στη ποδοσφαιρική βιομηχανία, μετά την απόσχιση 12 ομάδων. Βαριές κουβέντες από FIFA-UEFA για "άπληστους του χρήματος". Απειλούν με προσφυγή στα δικαστήρια οι 12. Η JP Morgan χρηματοδότης με 4 δισ. Βέλη για αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

«Σεισμό» έχει προκαλέσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η πρόθεση 12 ομάδων να προχωρήσουν στη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της UEFA και της FIFA. Οι 12 αυτοί σύλλογοι, μάλιστα περνούν στην αντεπίθεση, απειλώντας με δικαστική προσφυγή τις διεθνείς ποδοσφαιρικές ενώσεις. Κλιμακώνεται ο πόλεμος, ραγδαίες οι εξελίξεις.

Από το βράδυ της Κυριακής μετατράπηκε σε έναν φορέα που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με τις αντιδράσεις να είναι πρωτοφανείς απέναντι στα 12 ιδρυτικά μέλη της και τους ανθρώπους τους που θέλησαν να τραβήξουν το δικό τους δρόμο: της διάσπασης, μεταδίδει το sport24.

Η κλειστή λίγκα, η οποία θα προσομοιάζει αρκετά το NBA, θα απαρτίζεται από συνολικά 20 ομάδες, εκ των οποίων οι 15 θα είναι μόνιμα – ισόβια μέλη του νέου πρωταθλήματος:

Οι 12 ιδρύτριες: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ από Αγγλία – Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης από Ισπανία – Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ από την Ιταλία.

Ακόμη τρεις ομάδες θα προστεθούν στις αρχικές 12. Από το πρωί πιθανολογείται ότι θα είναι η Παρί από τη Γαλλία και οι γερμανικές Μπάγερν Μονάχου – Ντόρντμουντ, αλλά αργά το απόγευμα είπαν «όχι». 

Πέντε ομάδες, θα προκρίνονται κάθε χρόνο, ανάλογα με τις επιδόσεις της προηγούμενης σεζόν, λέει το σχέδιο. Τα σενάρια πληθαίνουν, αλλά ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε.

Ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, και ο συμπρόεδρος της Γιουνάιτεντ, Τζόελ Γκλέιζερ, θα είναι αντιπρόεδροι του ομίλου, με πρόεδρο τον επικεφαλής της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ.

Απέναντί τους, τα μέλη του νεοσύστατου οργανισμού βρίσκουν την UEFA, την FIFA, κυβερνήσεις χωρών και τη συντριπτική πλειονότητα της φίλαθλης κοινής γνώμης, με τον Νο 1 διοικητικό παράγοντα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσεφέριν, να περνάει στην αντεπίθεση την Δευτέρα (19/4) με σκληρές δηλώσεις με αποδέκτη τον -πρώην πλέον πρόεδρο της ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων)- Αντρέα Ανιέλι.

Οι ομάδες συμμετέχουν στο UEFA Champions League επειδή το αξίζουν και όχι επειδή κατόπιν επιθυμίας των λίγων άπληστων. Όλοι οι σύλλογοι θα πρέπει να καλλιεργήσουν το όνειρο της συμμετοχής. Αυτή είναι η ιδέα μας", σημειώνει. 

"Δεν μπορώ να τονίσω πιο έντονα πως είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι σε αυτές τις επαίσχυντες, εγωιστικές προτάσεις, τροφοδοτούμενες από την απληστία πάνω από όλα.

Το ποδόσφαιρο και οι κυβερνήσεις είναι ενωμένες. Είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι σε αυτό το σχέδιο που δεν έχει λογική. Η αγγλική ομοσπονδία, η ισπανική, η ιταλική, η La Liga, η Serie A, η FIFA και οι 55 δικές μας ομοσπονδίες είναι αντίθετες με αυτό το σχέδιο που πηγαίνει κόντρα στο ποδόσφαιρο. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει αυτή η αλλαγή.

Οι παίκτες που θα παίξουν στις ομάδες που ενδέχεται να πάρουν μέρος στο κλειστό πρωτάθλημα θα αποκλειστούν από το Παγκόσμιο Κύπελλο και τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα".

Τσεφέριν: Βρόμικη ντουζίνα ανθρώπων...

Για μερικούς ανθρώπους το μόνο πράγμα που υπάρχει είναι το χρήμα στις τσέπες τους, όχι η αλληλεγγύη ή οτιδήποτε άλλο. Το νέο format της UEFA διατηρεί την ανταγωνιστικότητα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την οικογένεια ποδοσφαίρου, τα πρωταθλήματα, τα κλαμπ εκτός από τους 12, τις ομοσπονδίες, τις κυβερνήσεις και τον πρωθυπουργό Τζόνσον, Μακρόν, Σασόλι και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες που σέβονται τους οπαδούς μας και τις ευρωπαϊκές αξίες.

Νομίζω ότι αυτή η ιδέα ισοδυναμεί με φτύσιμο στο πρόσωπο σε όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο και δεν θα τους αφήσουμε να πάρουν το ποδόσφαιρο μακριά μας", τόνισε αρχικά ο ισχυρός άνδρας της UEFA μετά το τέλος της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, για να συμπληρώσει αναφορικά με τον πρόεδρο της Γιουβέντους και εκ των πρωτεργατών της κίνησης για τη δημιουργία της European Super League.

Έχω δει πολλά πράγματα στη ζωή μου. Ήμουν ποινικολόγος. Δεν έχω δει ανθρώπους με τέτοιο ύφος. Ο Εντ Γούντγουορντ με κάλεσε την Πέμπτη για να πει ότι ήταν πολύ ικανοποιημένος και ότι υποστήριξε τις προτάσεις. Είχε ήδη υπογράψει κάτι άλλο. Ο Ανιέλι είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση όλων, δεν έχω δει άνθρωπο να λέει τόσα πολλά ψέματα.

Μίλησα μαζί του το Σάββατο, μου είπε ότι αυτά που λέγονταν και γράφονταν ήταν μόνο φήμες, έπειτα είπε ότι με καλούσε πίσω ενώ εκείνος απενεργοποίησε το τηλέφωνο. Η απληστία είναι τόσο μεγάλη, αλλά είμαστε διαφορετικοί. Όλοι υπέγραψαν τη μεταρρύθμισή μας, οπότε δεν ξέρω αν πρέπει να πω τι πιστεύω για αυτούς τους ανθρώπους".

Οι 12 κάλεσαν την UEFA και τη FIFA να αρχίσουν συνομιλίες για τη νέα διοργάνωση, με επιστολή που έστειλαν προς τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, και τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν.

«Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε μια επείγουσα συζήτηση μαζί μας σχετικά με τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα στο οικοσύστημα του ποδοσφαίρου. Δεν επιδιώκουμε να αντικαταστήσουμε το Champions League ή το Europa League, αλλά να ανταγωνιστούμε και να υπάρχουμε παράλληλα με αυτά τα τουρνουά. Ζητούμε επίσης τη συνεργασία και την υποστήριξή σας για το πώς μπορεί να ενταχθεί η διοργάνωση αυτή στο οικοσύστημα του ποδοσφαίρου και να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου» ανέφεραν χαρακτηριστικά στην επιστολή που έστειλαν σε UEFA και FIFA.

Η European Super League τόνισε σε επιστολή ότι έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ κι απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της:

«Η επίσημη δήλωσή σας μας αναγκάζει να πάρουμε προστατευτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε τους εαυτούς μας από μια τέτοια επιθετική αντίδραση, που όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την επιχορήγηση που έχουμε πάρει, αλλά θα είναι και παράνομη.

Γι' αυτό τον λόγο, η Super League Company έχει κάνει ήδη κινήσεις στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης, σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν όλες οι λογικές και διαθέσιμες ενέργειες για να προστατευθούν η διοργάνωση και οι μέτοχοί τους, δεδομένης της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα έρθει, αν για οποιονδήποτε λόγο μάς στερηθεί το δικαίωμα να φτιάξουμε τη European Super League και να μοιραστούμε τα λεφτά από τη χορηγία».

Σενάρια αποβολών από από το φετινό Champions League

Μετά από όλα αυτά το ενδεχόμενο άμεσου αποκλεισμού από το φετινό Champions League των Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι εξετάζει σοβαρά η UEFA λόγω της σχισματικής κίνησης με την ίδρυση της European Super League, σύμφωνα με τοποθέτηση του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής Γέσπερ Μέλερ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο Δανός παράγοντας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι ομάδες αυτές, η Τσέλσι, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Σίτι πρέπει να αποβληθούν από τη φετινή διοργάνωση και περιμένω αυτό να συμβεί την Παρασκευή! Τότε θα πρέπει να βρούμε πώς θα ολοκληρωθεί η σεζόν στο Champions League».

Είναι προφανές ότι η UEFA είναι διατεθειμένη να τραβήξει στα άκρα την υπόθεση προκειμένου να αποτρέψει το σχίσμα στο ποδόσφαιρο. Εφόσον όμως συμβεί ο αποκλεισμός των τριών από τις τέσσερις ομάδες των ημιτελικών γίνεται αντιληπτό ότι τινάζεται στον αέρα η φετινή διοργάνωση καθώς μόνο η Παρί Σεν Ζερμέν αισθάνεται ασφαλής δεδομένου ότι δεν έχει αποδεχτεί την πρόταση για τη European Super League.

Η JP Morgan

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της UEFA και της FIFA, και όχι μόνο. Πέντε από τις έξι μεγαλύτερες ομάδες της Premier League έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο αυτό και μάλιστα έχουν υπογράψει και τα σχετικά συμβόλαια για τη συμμετοχή τους σε αυτό το ευρωπαϊκό «υπερ-πρωτάθλημα».

Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, η JP Morgan, ανακοίνωσε σήμερα πως έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το νέο αυτό εγχείρημα.

Οι μετοχές της Γιουβέντους έχουν αυξηθεί πάνω από 12% τη Δευτέρα. Οι μετοχές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανεβαίνουν σχεδόν 7% και κοιτούν κινήσεις στη Wall Street.

Στο χορό των δισεκατομμυρίων μπαίνει η αμερικανικών συμφερόντων πλατφόρμα DAZN που σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έχει εκφράσει την πρόθεση να αγοράσει έναντι ενός σοβαρού τιμήματος τα τηλεοπτικά δικαιώματα της νέα διοργάνωσης.

Η Kye Capital, εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων με έδρα την Αγγλία, αναμένετα να παίξει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση του project.

Τρελά ποσά

Ως ιδρυτικό κεφάλαιο, κάθε σύλλογος καλείται να εισφέρει από 2.000.000 έως 8.000.000 ποσό που δεν θεωρείται απαγορευτικό για την οικονομική επιφάνεια των συγκεκριμένων κλαμπ.

Στην ιδρυτική διακήρυξή της η European Super League ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει το ποσό των 3.500.000.000 στα 12(+3) ιδρυτικά μέλη της με την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης στον οργανισμό. Κάθε σύλλογος θα εισπράξει μάξιμουμ 350.000.000 από αυτά τα χρήματα, με την προϋπόθεση να τα χρησιμοποιήσει σε υποδομές, αναπτυξιακά προγράμματα, ακαδημίες ή για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της πανδημίας και όχι για λειτουργικά έξοδα όπως μεταγραφές και συμβόλαια ποδοσφαιριστών.

Η καταβολή των ποσών θα είναι εφάπαξ με την υπογραφή του συμβολαίου και δεν θα είναι πάγια έσοδα καθώς αυτά θα καθοριστούν από μια σειρά παράγοντες. Τα ισόποσα μερίσματα που θα μοιράζονται κάθε χρόνο (περίπου 1.850.000.000 ευρώ το χρόνο για όλες τις ομάδες) θα αφορούν τις 15 ιδρυτικές ομάδες και όχι τις 20 που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα.

Εκτός από τις αντιρρήσεις της ΟΥΕΦΑ και πολιτικοί ηγέτες – από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, έως τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα, εξέφρασαν ανησυχίες.

Η είδηση για τη σούπερ λίγκα ήρθε μετά από μία χρονιά που τα κέρδη των ομάδων μειώθηκαν πολύ καθώς η πανδημία δεν επέτρεψε την είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα.

Αντιδρά η βρετανική κυβέρνηση

Η Βρετανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει τη δημιουργία της ESL, η οποία προτάθηκε από 12 ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων έξι από την Αγγλία, σύμφωνα με σημερινή (19/04) δήλωση του υπουργού αθλητισμού Όλιβερ Ντόουντεν, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες θα είναι άμεσες, ακόμη και σε περίπτωση που δεν θα το κάνουν οι ποδοσφαιρικές αρχές.

Ο κυβερνητικός παράγοντας τόνισε ότι είχε επαφές με εκπροσώπους της Premier League, της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας (FA), αλλά και με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, στους οποίους εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια να «μπλοκάρει» την πρόταση αυτή.

«Χωρίς αμφιβολία, αν δεν μπορούν να ενεργήσουν (οι ποδοσφαιρικές αρχές), θα το κάνουμε εμείς. Θα βάλουμε τα πάντα στο τραπέζι για να αποτρέψουμε αυτό να συμβεί» δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Ντόουντεν και πρόσθεσε:

«Εξετάζουμε κάθε επιλογή από τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις για το δίκαιο του ανταγωνισμού και τους μηχανισμούς που επιτρέπουν το ποδόσφαιρο να πραγματοποιηθεί. Με απλά λόγια, θα επανεξετάσουμε ό,τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να υποστηρίξει αυτούς τους συλλόγους να παίξουν... Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε το εθνικό μας ποδόσφαιρο.»

Μπλόκο της Premier League στην Ευρωπαϊκή Super League

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις σχετικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League. Μάλιστα, ο εκτελεστικός διευθυντής της αγγλικής λίγκας Ρίτσαρντ Μάστερς έστειλε επιστολές σε όλες τις ομάδες της Premier League, που συμφωνούν στο νέο αυτό εγχείρημα, και τις κάλεσε να πάρουν άμεσα αποστάσεις από τη συμφωνία, απειλώντας με κυρώσεις:

«Αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να γίνει χωρίς αγγλικές ομάδες και καλούμε όλα τα κλαμπ να που σκέφτονται τη συμμετοχή σε αυτή τη διοργάνωση ή την έχουν ήδη αποφασίσει να κάνουν πίσω, προτού προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Δεν υποστηρίζουμε ένα τέτοιο πλαίσιο. Οι κανόνες της Premier League περιλαμβάνουν μια δέσμευση μεταξύ των ομάδων, ώστε να παραμένουν στην πυραμίδα του ποδοσφαίρου και απαγορεύουν σε άλλα κλαμπ να συμμετέχουν σε άλλες διοργανώσεις χωρίς την άδεια της λίγκας. Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα ενδεχόμενο στο οποίο μια τέτοια άδεια θα δοθεί», αναφέρει σχετικά στην επιστολή του.

Στο μεταξύ, οργανωμένοι φίλαθλοι στην Αγγλία αντέδρασαν έντονα στη δημιουργία αυτής της ευρωπαϊκής κλειστής λίγκας.

«Οι ανακοινώσεις αυτές είναι απαράδεκτες και σοκάρουν τους φιλάθλους της Γιουνάιτεντ, όπως και των άλλων ομάδων. Μια κλειστή λίγκα επίλεκτων και πλούσιων κλαμπ είναι κόντρα σε όσα το ποδόσφαιρο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρεσβεύουν. Η προώθηση αυτών των προτάσεων, χωρίς να ζητηθεί η άποψη των φιλάθλων και εν μέσω πανδημίας, όταν ο κόσμος θα έπρεπε να είναι ενωμένος και όχι να φέρεται εγωιστικά, επιβαρύνει κι άλλο τη θέση. Η απόσχιση από την UEFA θα αποτελεί προδοσία απέναντι σε όσα αντιπροσωπεύει ο σύλλογός μας. Καλούμε όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση να την αποσύρουν», αναφέρουν οι οργανωμένοι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ανάλογες είναι και οι αντιδράσεις στους φίλους της Αρσεναλ, κάνοντας λόγο για «θάνατο της ομάδας ως αθλητικού θεσμού». Η αντίστοιχη οργάνωση φιλάθλων της Τότεναμ χαρακτήρισε την απόφαση της ομάδας «καθοδηγούμενη από φιλαργυρία και ιδιοτέλεια που αντίκεινται στις αξίες που πρεσβεύει ο σύλλογος», ενώ οι φίλοι της Τσέλσι, με τη σειρά τους, αναφέρουν πως «βιώνουμε την υπέρτατη προδοσία. Είναι μια απόφαση προς όφελος της τσέπης των πλουσίων, που δεν λαμβάνει υπόψη τους πιστούς φιλάθλους, αλλά και το παρελθόν και το μέλλον του ποδοσφαίρου μας. Είναι κάτι ασυγχώρητο, αρκετά πια!».

Αντίθετη με την ESL και η ισπανική κυβέρνηση

Η ισπανική κυβέρνηση τάχθηκε κατά του σχηματισμού της European Super League από 12 κλαμπ, συμπεριλαμβανομένων των Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο, με τον υπουργό αθλητισμού της χώρας να τονίζει ότι «τυχόν αλλαγές σε ποδοσφαιρικούς οργανισμούς μπορούν να γίνουν μόνο κατόπιν συμφωνίας.»

Η ανώτερη αρχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, UEFA, άνθρωποι της πολιτικής και απλοί οπαδοί «επιτέθηκαν» εναντίον μίας τέτοιας κίνησης, μέρος της «μάχης» που γίνεται για τον έλεγχο του ποδοσφαίρου με έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η ισπανική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της ESL, η οποία προωθείται από διάφορους ευρωπαϊκούς συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων των ισπανικών» αναφέρει σε δήλωσή της η κυβέρνηση, μετά από συνομιλίες του υπουργού αθλητισμού Χοσέ Μανουέλ Ροντρίγκεζ Ουρίμπες με την UEFA και άλλες ενώσεις, αλλά και τους συλλόγους που «επαναστάτησαν».

Ο Ουρίμπες είπε ότι τυχόν αλλαγές πρέπει να ωφελήσουν και το ισπανικό πρωτάθλημα, την Εθνική ομάδα και τους ισπανικούς συλλόγους συμπεριλαμβανομένων των μικρών προς μία σωστή κατεύθυνση.

Η ισπανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης «Mediapro» ανέφερε ότι δεν θα παραβίαζε τα τηλεοπτικά συμβόλαια συνεργασίας με την UEFA που «τρέχουν» έως το 2024. Όμως, οι 12 εμπλεκόμενοι σύλλογοι της Ισπανίας, δήλωσαν ότι θα λάβουν νομικά μέτρα για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους καθώς δημιουργούν τη νέα Λίγκα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχουν καταδικάσει το σχέδιο και υποστήριξαν την UEFA.

Ντράγκι: Να προστατεύσουμε τα πρωταθλήματα

Ακόμα και ο Mάριο Ντράγκι λέει «όχι» στην νέα European Super League: «Ας υπερασπιστούμε την αξιοκρατία και ας προστατεύσουμε τα πρωταθλήματα», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τη συζήτηση σχετικά με το σχέδιο δημιουργίας μίας Ευρωπαϊκής Super League και υποστηρίζει σθεναρά τις θέσεις των ιταλικών και ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών αρχών για τη διατήρηση των εθνικών διοργανώσεων, των αξιών και της κοινωνικής λειτουργίας του αθλητισμού

Αντιδράσεις κορυφαίων παικτών

Ένας αριθμός κορυφαίων παικτών από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και δύο που αγωνίζονται σε ομάδες των «12» που θα συμμετέχουν στην European Super League, ο Μπρούνο Φερνάντες και ο Ζοάο Κανσέλο, άσκησαν κριτική για τα νέα δεδομένα που διαγράφονται στον ευρωπαϊκό χάρτη του ποδοσφαίρου.

Οι δύο Πορτογάλοι, μαζί με τον μέσο της Παρί Σεν Ζερμέν, Άντερ Ερέρα και άλλους παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των Μεσούτ Οζίλ, Ντέγιαν Λόβρεν και της Άντα Χέγκερμπεργκ επανέλαβαν την αντίθεσή τους.

Αργά την Κυριακή δώδεκα ομάδες ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να δημιουργήσουν και να στηρίξουν το δικό τους ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μπροστά στη δυσπιστία των φιλάθλων και των Λιγκών στην Γηραιά Ήπειρο.
Οι δύο παίκτες των δύο ομάδων του Μάντσεστερ, Μπρούνο Φερνάντες (Γιουνάιτεντ) και Ζοάο Κανσέλο (Σίτι) πρόσθεσαν ένα ποστάρισμα του συμπατριώτη τους επιθετικού της Γουλβς, Ντάνιελ Ποντένσε, ο οποίος επέκρινε την ιδέα, στο λογαριασμό του στο Instagram.

Ο Φερνάντες πρόσθεσε το σχόλιο «τα όνειρα δεν μπορούν να αγοραστούν» που συνοδευόταν με χειροκροτήματα και "emoji" καρδιάς, ενώ ο Κανσέλο «συνόδευσε» την ανάρτηση με ένα "emoji" χειροκροτήματος.

Ο Ερέρα της Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία δε συμπεριλαμβάνεται στα 12 ιδρυτικά μέλη της ESL, τόνισε ότι αυτή η κίνηση «θα "σκοτώσει" τα όνειρα των οπαδών σε όλο τον κόσμο" και συνέχισε: «Εάν προχωρήσει η European Super League, αυτά τα όνειρα θα έχουν τελειώσει, θα εξαφανιστούν οι ελπίδες των οπαδών των ομάδων που δεν μέσα στις κορυφαίες για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές εντός του αγωνιστικού χώρου».
«Πιστεύω σε ένα βελτιωμένο Champions League, αλλά όχι στους πλούσιους που κλέβουν αυτό που δημιούργησαν οι άνθρωποι, κάτι που δεν είναι τίποτα άλλο από το πιο όμορφο άθλημα στον πλανήτη."

«Όχι» από Φίγκο

Ο πρώην μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα και της Ίντερ, Λουί Φίγκο (και οι τρεις σύλλογοι που αγωνίστηκε είναι μεταξύ των ιδρυτικών μελών της ESL) είναι εξίσου εξοργισμένος. «Αυτό η αποκαλούμενη "Superleague" μόνο «Super» δεν μπορεί να είναι», έγραψε στο Twitter ο Πορτογάλος και συνέχισε:

«Αυτή η άπληστη και άκαρπη κίνηση θα προκαλούσε καταστροφή για τους παίκτες, για το γυναικείο ποδόσφαιρο και την ευρύτερη κοινότητα ποδοσφαίρου μόνο για να εξυπηρετηθούν οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι σταμάτησαν να νοιάζονται για τους οπαδούς εδώ και πολύ καιρό, και αγνοούν πλήρως την αθλητική αξία. Τραγικό».

Ο πρώην αμυντικός της Λίβερπουλ και της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Ντέγιαν Λόβρεν, αλλά και άλλοτε μέσος της Άρσεναλ και της Εθνικής Γερμανίας, Μεσούτ Οζίλ, επέκριναν επίσης την ιδέα.

«Το ποδόσφαιρο θα βρεθεί στο εγγύς μέλλον στο χείλος του γκρεμού, μίας πλήρους κατάρρευσης. Κανείς δεν σκέφτεται τη μεγαλύτερη εικόνα, μόνο την οικονομική πλευρά» πόσταρε ο Κροάτης στο Twitter και συνέχισε: «Πιστεύω ακόμα ότι μπορούμε να λύσουμε αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση.»

Οι σύλλογοι της ESL ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν έναν παράλληλο πρωτάθλημα για γυναίκες, αλλά η κορυφαία παίκτρια της Λιόν, Αντα Χέγκερμπεργκ, έχει διαφορετική άποψη: «Μεγάλωσα αγαπώντας το Champions League και μετά έπαιξα στο Women's Champions League», είπε και πρόσθεσε: «Έχω κερδίσει 5 τίτλους κι έγινα η κορυφαία σκόρερ όλων των εποχών. Είναι κληρονομιά. Είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, όπως και η αξιοκρατία στον αθλητισμό. Η απληστία δεν είναι το μέλλον.»

Επικυρώθηκε το πλάνο για το νέο Champions League

Με την ανακοίνωση της ίδρυσης της ευρωπαϊκής Super League να ρίχνει βαριά τη σκιά της σε όλο το οικοδόμημα του ευρωπαϊκού (και όχι μόνο) ποδοσφαίρου, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA προχώρησε σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο, στην επικύρωση του νέου τρόπου διεξαγωγής του Champions League, που -θεωρητικά- θα τεθεί σε εφαρμογή από την περίοδο 2024-25.

Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, στη νέα διοργάνωση θα μετέχουν 36 ομάδες, χωρισμένες σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας. Δεν θα υπάρχουν πλέον όμιλοι και η κατάταξη θα προκύπτει συνολικά, αφού κάθε ομάδα δώσει δέκα παιχνίδια (πέντε εντός και πέντε εκτός έδρας), με αντιπάλους από όλα τα γκρουπ δυναμικότητας.

Οι πρώτοι οκτώ της συνολικής κατάταξης θα προκρίνονται απευθείας στη φάση των «16», ενώ οι ομάδες μεταξύ 9ης και 24ης θέσης θα δίνουν διπλούς αγώνες πλέι-οφ, οι νικητές των οποίων θα συμπληρώνουν τη 16άδα. Από εκεί και μετά, το σύστημα παραμένει όπως έχει σήμερα, με διπλές αναμετρήσεις ως τον τελικό.

ΣΥΡΙΖΑ: Η απληστία σκοτώνει το ποδόσφαιρο

«Η απληστία σκοτώνει το ποδόσφαιρο», αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Αθλητισμούτου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θάνος Μωραΐτης -με αφορμή την ανακοίνωση των 12 μεγαλύτερων και ιστορικών συλλόγων της Ευρώπης για δημιουργία χωριστής λίγκας ποδοσφαίρου- και προβλέπει ότι «θα οδηγήσει το δημοφιλέστερο σπορ του πλανήτη στην καταστροφή».

Το ποδόσφαιρο αποτελεί την κορωνίδα του αθλητικού θεάματος, παράγοντας πλούτο, αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Μωραΐτης και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή αποτελεί άθλημα με κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς προσφέρει ευκαιρίες, λειτουργεί ως μέσο άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Περικλείει στον πυρήνα του Ολυμπιακές αξίες, όπως η συνεργασία, το "ευ αγωνίζεσθαι", η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια». Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «τα ιδανικά δεν πρέπει να ξεπουληθούν εν μία νυκτί στο βωμό του κέρδους. Αν υλοποιηθεί η απόφαση αυτή, το ποδόσφαιρο στις μικρές χώρες θα διαλυθεί, καθώς δεν θα υπάρχουν επαρκείς πόροι για την ανάπτυξή του. Μία τέτοια εξέλιξη πρέπει να αποτραπεί».

ΚΙΝΑΛ: Η ESL προσβάλει τις αρχές της αθλητικής αξίας

Οι Ευρωπαι?κε?ς Εθνικε?ς Ποδοσφαιρικε?ς Ομοσπονδι?ες οφει?λουν να χρησιμοποιη?σουν ο?λα τα εργαλει?α που διαθε?τουν και να συνεργαστου?ν με ο?λα τα εμπλεκο?μενα με?ρη για να υπερασπιστου?ν μαζι? με τους Συλλο?γους και το φι?λαθλο κοινο? την ακεραιο?τητα και το με?λλον του ευρωπαι?κου? ποδοσφαι?ρου προς ο?φελος του παιχνιδιου?, υποστηρίζει ο Μ. Χριστοδουλάκης με αφορμή τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά η ανάρτηση στο Facebook:

Ση?μερα, σε ο?λη την Ευρω?πη, οι οπαδοι? του πιο «ο?μορφου ομαδικου? αθλη?ματος», του ποδοσφαι?ρου, ει?ναι ανη?συχοι. Και αυτο? γιατι? 12 κορυφαι?οι ευρωπαι?κοι? συ?λλογοι προτει?νουν τη δημιουργι?α ενο?ς κλειστου? και ελιτιστικου? ευρωπαι?κου? διαγωνισμου?, της ESL, με σκοπο? μο?νο να προσπορι?σουν ακο?μη μεγαλυ?τερα κε?ρδη στα η?δη υπε?ρογκα έσοδα τους.

Προ?κειται για την ιδε?α μιας διοργα?νωσης, της οποι?ας η συ?λληψη, προσβα?λλει ευθε?ως τις αρχε?ς του ανοικτου? ανταγωνισμου? και της αθλητικη?ς αξι?ας. Προσβα?λλει τον ι?διο τον πυρη?να του αθλητικου? ιδεω?δους και αυτο? που αγαπου?με ο?λοι οι α?νθρωποι ο?ταν αγωνιζο?μαστε ει?τε στο χορτα?ρι, στο παρκε?, τις πισι?νες η? τα κουλουα?ρ του στι?βου. Την αντι?ληψη ο?τι ει?μαστε ο?λοι ι?σοι και ο?τι ε?χουμε μια ευκαιρι?α να διακριθου?με ανεξαρτη?τως του χρω?ματος του δε?ρματος μας, της κοινωνικη?ς μας θε?σης, των πολιτικω?ν μας πεποιθη?σεων, της θρησκει?ας η? του σεξουαλικου? μας προσανατολισμου?.

Ει?ναι οι ι?διες οι ε?ννοιες της ανθρω?πινης αξιοπρε?πειας και του αυτοσεβασμου? που εκπροσωπου?ν την ταυτο?τητα του εθνικου? και ευρωπαι?κου? οικοσυστη?ματος ποδοσφαι?ρου. Γιατι? ση?μερα, οι οπαδοι? ποδοσφαι?ρου σε ο?λη την Ευρω?πη μπορου?ν να ονειρευτου?ν ο?τι η ομα?δα τους, ο Συ?λλογος που αγαπου?ν, ανεξα?ρτητα απο? το με?γεθο?ς του, μπορει? να συμμετε?χει ελευ?θερα στον εθνικο? και ευρωπαϊκο? ανταγωνισμο? και να φτα?σει στην κορυφη?.

Αυτη? ει?ναι η κοινη? μας ευρωπαι?κη? ποδοσφαιρικη? παρα?δοση ποδοσφαι?ρου, η παρα?δοση ενο?ς αθλη?ματος του κο?σμου της εργασι?ας που δημιουργη?θηκε και εξελι?χθηκε για να αγκαλια?ζει ο?λους τους ανθρω?πους, και ο?χι μο?νο τους λι?γους και ισχυρου?ς.

Οι Ευρωπαι?κε?ς Εθνικε?ς Ποδοσφαιρικε?ς Ομοσπονδι?ες οφει?λουν να χρησιμοποιη?σουν ο?λα τα εργαλει?α που διαθε?τουν και να συνεργαστου?ν με ο?λα τα εμπλεκο?μενα με?ρη για να υπερασπιστου?ν μαζι? με τους Συλλο?γους και το φι?λαθλο κοινο? την ακεραιο?τητα και το με?λλον του ευρωπαι?κου? ποδοσφαι?ρου προς ο?φελος του παιχνιδιου?.

Για να μπορου?ν, οι φι?λαθλοι οποιουδη?ποτε συλλο?γου στην Ελλα?δα και σε ο?λη την Ευρω?πη να συνεχι?ζουν να ονειρευ?ονται ο?τι η ομα?δα τους μπορει? να ανε?βει στην κορυφη? και να παι?ξει ενα?ντια στους καλυ?τερους.
Γιατι? ο?πως ει?πε και ο μεγα?λος Γιο?χαν Κρο?ιφ: «Γιατι? να μην μπορει? κανει?ς να νικη?σει ε?να πλουσιο?τερο κλαμπ.... Δεν ει?δα ποτε? ε?να σα?κο απο? λεφτα? να σκορα?ρει ε?να γκολ!»

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BLOOMBERG, SPORT24/EURO2DAY

Διαβάστε επίσης

Ραγδαίες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Ρεάλ, Τσέλσι, Σίτι θα αποβληθούν από τα ημιτελικά του Champions LeagueΑθλητικά

Βόμβα από τον Γιέσπερ Μόλερ! Ο πρόεδρος της δανέζικης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA μίλησε στο δίκτυο DR, τονίζoντας πως η διοργανώτρια αρ...

Ευρωπαϊκή Super League: Εντονες αντιδράσεις από Μακρόν, Τζόνσον και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Αθλητικά

  Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις σχετικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League ποδοσφαίρου από αρχηγούς κρατών και επικεφαλής κυβερνήσεων. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του πρ...

Σεισμός στο ποδόσφαιρο: Οι 12 ομάδες που φτιάχνουν European Super League και η απειλή αποβολών της UEFAΑθλητικά

Η European Super League μοιάζει ολοένα και πιο κοντά στην υλοποίησή της, αφού ταυτόχρονα σε διάφορα ΜΜΕ της Ευρώπης διέρρευσαν πληροφορίες την Κυριακή για τις 12 ομάδες που συμμετέ...

Πρίγκιπας του ΜονακόΑθλητικά

Τον πρώτο τίτλο της καριέρας του σε «1000άρι» τουρνουά της ATP πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, κατακτώντας το Masters του Μόντε Κάρλο. Ο Έλληνας τενίστας επικράτησε στον τελικό το...

Παναθηναϊκός: Επαφή Αλαφούζου με Κλάτενμπεργκ για τη διαιτησία του ντέρμπιΑθλητικά

Επαφή με τον επικεφαλής της ΚΕΔ/ΕΠΟ, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, είχε σήμερα ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, με αφορμή τα (τουλάχιστον τρία) σοβαρά διαιτητικά λάθη που έγι...

UEFA: Παρουσία κοινού το Euro 2020Αθλητικά

Οκτώ από τις πόλεις που πρόκειται να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν αγώνες της τελικής φάσης στο Euro 2020 αυτό το καλοκαίρι (11 Ιουνίου-11 Ιουλίου), έχουν ήδη δεσμευτεί να το πράξ...