ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αρμάντ Ντουπλάντις: Γεννήθηκε για να πετάξει

 

Ο 21χρονος Σουηδός επικοντιστής πήρε και το τελευταίο ρεκόρ του ‘βασιλιά των αιθέρων’ Σεργκέι Μπούμπκα (6.15μ. στον ανοικτό στίβο) αποδεικνύοντας ότι… ταβάνι του είναι ο ουρανός

 
Έπιασε για πρώτη φορά το κοντάρι στην αυλή του σπιτιού του στο Λαφαγιέτ της Λουιζιάνα. Ήταν μόλις 3 ετών, αλλά οι εικόνες του πατέρα του Γκρεγκ ο οποίος ήταν αθλητής του επί κοντώ, ήταν πολύ δυνατές και αρκούσαν για να του δώσουν κίνητρο.

 
Στα έξι του ο Αρμάντ Ντουπλάντις έκανε την πρώτη του καταμέτρηση περνώντας τον πήχη στο 1.67μ και στα 7 του έκανε το πρώτο (ανεπίσημο) παγκόσμιο ρεκόρ με άλμα στα 2.33μ.

 
Κι εκεί ανάμεσα στο όνομα και το επίθετο προστέθηκε το ‘Mondo’. Με πατέρα Αμερικάνο, μητέρα Σουηδέζα (Έλενα Χέντλουντ, πρώην επταθλήτρια και βολεϊμπολίστρια) το ιταλικό παρατσούκλι ήταν μια έκπληξη, ωστόσο το ‘mondo’ σημαίνει κόσμος και ο πατέρας του που τον ‘βάφτισε’ έτσι έβλεπε πολύ μπροστά.

Τότε βέβαια μόνο με τη σύζυγο του μπορεί να μοιραζόταν τις σκέψεις του ότι ο κανακάρης του θα τον ξεπεράσει και θα φτάσει να είναι ο κορυφαίος στον κόσμο, αλλά οι δυο τους ανέλαβαν να τον καθοδηγήσουν (και προπονητικά) με τα αποτελέσματα να είναι... εξωπραγματικά.

 


 
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το χθεσινό ρεκόρ που σημείωσε στο Diamond League της Ρώμης με επίδοση 6.15μ., καταρρίπτοντας το στοιχειωμένο 6.14μ που είχε σημειώσει το 1994 ο θρυλικός Σεργκέι Μπούμπκα.

 
Ο τσάρος, ο κορυφαίος επικοντιστής όλων των εποχών, στις 17 του περασμένου Φεβρουαρίου λίγες ημέρες μετά το παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου που είχε κάνει ο Ντουπλάντις (6.18μ.) είχε προβλέψει: «Τον είδα να αγωνίζεται πρώτη φορά στο παγκόσμιο παίδων στο Κάλι. Όταν πέρασε τα 6 μέτρα για πρώτη φορά σε ηλικία 18 ετών το θεώρησα ότι είναι κάτι πολύ εξαιρετικό. Δεν με εξέπληξε αυτό που έκανε γιατί η πρόοδος του από πού μικρή ηλικία ήταν εντυπωσιακή. Δεν ξέρω ποιο μπορεί να είναι το όριο του. Το ανθρώπινο όριο όμως στο επί κοντώ είναι ακόμα μακριά».

 
Ο Μπούμπκα βέβαια δεν μπορούσε να προβλέψει τον κορωνοϊό, με την πανδημία να βάζει προσωρινά φρένο στον Ντουπλάντις, ο οποίος όμως έχοντας πλέον ως… ψωμοτύρι τα άλματα πάνω από τα 6μ., όταν ρωτήθηκε πριν από 20 ημέρες αν το κίνητρό που τον οδηγεί σε τόσο ψηλά άλματα είναι το παγκόσμιο ρεκόρ ή να περάσει απλά καλά στον αγώνα του είχε απαντήσει αυθόρμητα: «Δεν μπορώ να διασκεδάσω δηλαδή τον αγώνα μου καταρρίπτοντας παράλληλα το παγκόσμιο ρεκόρ; Όταν νιώθω καλά, ανεβάζω τον πήχη και πηδάω όσο πιο ψηλά μπορώ. Γιατί να μη διασκεδάζω με αυτό;»



 
Τρεις εβδομάδες αργότερα απέδειξε πως ότι έλεγε το εννοούσε μπαίνοντας στο Πάνθεον των κορυφαίων του κλασσικού αθλητισμού αν και όπως προειδοποίησε στην ίδια συνέντευξη (πριν το ρεκόρ):
 
«Πιστεύω πως έχω ακόμη πράγματα να δώσω, μπορώ να πηδήξω ψηλότερα σίγουρα. Δεν ξέρω πόσο ψηλότερα και δεν θέλω να πω κάτι που θα ακουστεί λίγο ή θα ακουστεί πολύ, δεν θέλω να βάλω ταβάνι σε αυτό. Όμως όσο μεγαλώνω μέσα στο άθλημα αντιλαμβάνομαι πως δεν υπάρχουν όρια. Σίγουρα μπορώ να βελτιωθώ, είμαι σίγουρος».

 
Γιατί επέλεξε τη Σουηδία
 
Ο Αρμάντ Μόντο Ντουπλάντις πέρα από το ενδιαφέρον που προκαλούσε από μικρός με τα άλματα του, έχει και μία εντυπωσιακή προσωπική ιστορία…

Με πατέρα Αμερικάνο, μητέρα Σουηδέζα και τον ίδιο γεννημένο στη ‘Γη του Λουδουβίκου’ (η πολιτεία της Λουζιάνα πήρε το όνομα της από τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ’) θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλα ήταν λίγο μπερδεμένα.

Ωστόσο, είχε την ευλογία να μεγαλώσει σε μια αθλητική οικογένεια (πέρα από τους γονείς και τα τρία αδέρφια του ασχολήθηκαν με τα σπορ) και αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του να αγωνίζεται από το 2015 και μετά με τα χρώματα της Σουηδίας.

Την αρχή είχε κάνει το 2009 ο μεγάλος του αδερφός Αντρέας (κι αυτός επικοντιστής) συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων αποδεχόμενος την πρόταση του Γιόνας Άνσχελμ. Ποιος είναι ο κύριος; Ο εθνικός προπονητής στίβου της Σουηδίας, ο οποίος πέντε χρόνια αργότερα έστειλε μήνυμα (στο facebook!) στον Αρμάντ ρωτώντας τον αν ενδιαφέρεται να αγωνιστεί κι αυτός με τα χρώματα της πατρίδας της μητέρας του.

Ο 14χρονος, τότε, Ντουπλάντις δεν απάντησε άμεσα, αλλά όταν οι Σουηδοί πήραν στο προπονητικό τιμ τον πατέρα και τον αδερφό του όλα είχαν πάρει το δρόμο τους.

Κι η επιλογή των Ντουπλάντις δεν ήταν βασισμένη στο συναίσθημα, αλλά στη λογική όπως εξήγησε ο πατέρας του νέου παγκόσμιου ρέκορντμαν.

Το αμερικανικό σύστημα δεν κάνει διακρίσεις και οι παρουσίες στους μεγάλους αγώνες κρίνονται από τα τράιλς όπου αν ένα φαβορί βρεθεί σε κακή μέρα ή εμφανιστεί κάποιο αουτσάιντερ, καταστρέφονται καριέρες…

Έτσι λοιπόν επιλέχθηκε η ασφαλής επιλογή της Σουηδίας με τον Ντουπλάντις πέρα από τις όποιες παροχές να έχει εξασφαλισμένη την παρουσία του σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις…

Αυτή η επιλογή προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια στις ΗΠΑ, ακόμη κι από συναθλητές του, ωστόσο ο ίδιος ποτέ δεν απάντησε… Ή για να το θέσουμε πιο σωστά φρόντισε να απαντήσει με τον τρόπο του. Καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και φτάνοντας στα 21 του χρόνια εκεί όπου δεν είχε φτάσει ποτέ κανείς στο παρελθόν.

Και πλέον το ερώτημα είναι μέχρι πού μπορεί να φτάσει...

 
Πηγή: Protothema.gr

Διαβάστε επίσης

AEK: Κακή, αλλά προκρίθηκεΑθλητικά

Στα play off του Europa League προκρίθηκε η ΑΕΚ, η οποία επικράτησε 1-0 της Σεντ Γκάλεν στο Κίμπουν Παρκ. Το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Νέλσον Ολιβέιρα στο 71ο λεπτό και πλέον η ελλη...

Περιφέρεια Αττική - ΙΣΑ : 500 προληπτικοί έλεγχοι για  Covid-19 στο προσωπικό του ΟΑΚΑ και της ΚΑΕ ΑΕΚΑθλητικά

  Κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, διενήργησαν περίπου 500 προληπτικούς ελέγχους για την ανίχνευση του Covid -19 στο προ...

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους για το 2020, σύμφωνα με το TimeΑθλητικά

  Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι μεταξύ των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων για το 2020, σύμφωνα με το περιοδικό Time. Ο Έλληνας σταρ του NBA, που αναδείχθηκε για δεύτερη σερί χρονιά ...

Στην Τούμπα θα κριθεί η πρόκριση - Φερέιρα:«Υποφέραμε, αλλά θα προκριθούμε»Αθλητικά

Με ζωντανές τις ελπίδες του για πρόκριση, θα υποδεχτεί ο ΠΑΟΚ την Κράσνονταρ σε μια εβδομάδα στην Τούμπα, παρά την ήττα με 2-1 στη Ρωσία. Ο δικέφαλος του βορά έκανε ένα καλό παιχνί...

Αποκλείστηκαν από το Europa League ο ΟΦΗ κι ο Άρης - Όλα τα αποτελέσματα του E.L. Αθλητικά

Πρόωρο τέλος είχε η ευρωπαϊκή περιπέτεια για Άρη και ΟΦΗ, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του Europa League, μόλις στο πρώτο παιχνίδι τους για τα προκριματικά. Οι Θεσσαλονι...