ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπορούν να επιστρέψουν οι Γερμανοί στα γήπεδα; - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

 

Οι γερμανικές επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου ελπίζουν από τα τέλη Σεπτεμβρίου σε μια σταδιακή επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα έστω και με αρκετούς περιορισμούς.

 

Μπορεί στην παρούσα φάση ο αριθμός των κρουσμάτων Sars-covid-2 στη Γερμανία να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αλλά οι επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες, ελπίζουν ότι το φαινόμενο θα εξασθενήσει με το τέλος των θερινών διακοπών. Και προσπαθούν να επεξεργαστούν πρωτόκολα για την σταδιακή επιστροφή των οπαδών στα γήπεδα από το φθινόπωρο. Αυτο βεβαίως θα εξαρτηθεί από τις υγειονομικές εξελίξεις και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρόκεται για επιστροφή στην κατάσταση προ πανδημίας.

 

Κατ΄αρχήν ο αριθμός των φιλάθλων θα είναι ο μισός της συνολικής χωρητικότητας των γηπέδων, θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας, η κατανάλωση αλκοόλ, ενώ θα καταργηθούν και οι θέσεις ορθίων που στη Γερμανία παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλείς. Επίσης οι οπαδοί θα μπορούν να αγοράζουν εισιτήριο μόνο ηλεκτρονικά με ένα σύστημα, που θα είναι συνδεδεμένο και με τις εφαρμογές ανίχνευσης κρουσμάτων και ιχνηλάτησης των επαφών τους. Αυτό είναι το μοντέλο στο οποίο κατέληξαν οι 36 ομάδες της γερμανικής λίγκα, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της, Κρίστιαν Ζάιφερτ.

 

Πρόσθεσε πάντως ότι «η προτεραιότητα στη χώρα δεν είναι τα πλήρη στάδια, αλλά η προστασία της δημόσιας υγείας», και παραδέχτηκε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις... διαθέσεις του ιού. Φυσικά τον τελικό λόγο για το αν θα μπορέσουν να υλοποηθούν όλα αυτά θα τα έχουν οι πολιτικές αρχές. Ηδη πρόσφατα, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ είχε εκφράσει σχετικές αμφιβολίες, βλέποντας τον αυξανόμενο αριθμό νέων μολύνσεων. Είπε χαρακτηριστικά ότι είναι «πολύ δύσκολο να φανταστεί»  παιχνίδια της Bundesliga με 25.000 θεατές.

 

Η γερμανική λίγκα έστειλε έναν οδηγό στα κλαμπ στα μέσα Ιουλίου, ώστε να μπορέσουν να καταρτίσουν συντονισμένα πρωτόκολα ασφάλειας και υγιεινής σε συνεννόηση με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής τους. Η πιθανή διάθεση των εισιτηρίων και η απαγόρευση του αλκοόλ θα ρυθμίζονται πλέον ομοιόμορφα. Προς το παρόν πάντως ισχύει η «προσωρινή εκτέλεση παιχνιδιών χωρίς θεατές» έως τις 31 Οκτωβρίου.

 

Πάντως ο Ζάιφερτ επανέλαβε ότι όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα σε συνεννόηση όλων των αρμοδίων. «Όπως όλοι οι άλλοι τομείς, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μπορεί να επιστρέψει σε κανονική λειτουργία μόνο σταδιακά. Δεν θα υπάρξει αυτή η μαγική στιγμή, που η πολιτική θα δώσει το σύνθημα για πλήρη γήπεδα από τη  μια μέρα στην άλλη. Δεν γίνεται να υπάρξουν προσεγγίσεις του τύπου «ή όλοι ή κανένας» γιατί απλά δεν είναι αποτελεσματικές πρόσθεσε.

 

Είναι αλήθεια ότι το ποδόσφαιρο χωρίς θεατές έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα «άνοστο» και όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις από τότε που οι αγώνες γίνονται σε άδεια γήπεδα έχει μειωθεί το ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και οι τηλεθεάσεις των αναμεταδόσεων τους. Και παρά το γεγονός ότι οι οργανώσεις φιλάθλων έχουν συντονιστεί κάτω από το σύνθημα «Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς οπαδούς» και αυτές έχουν εκφράσει αμφιβολία για τα παραπάνω βήματα, σταδιακού ανοίγματος των γηπέδων.

 

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γιόστ Πέτερ από την οργάνωση «Το πέταλο μας»: «Παρά τη λαχτάρα που έχω ως απλός φίλαλθλος, ζούμε σε μια πανδημία. Και η λογική λέει ότι πάντα προέχει η προστασία της υγείας. Εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί και αυτό συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να παρευρεθεί κόσμος στα παιχνίδια, τότε πρέπει να το αποδεχτούμε».

 

Αμφιβολίες έχουν εκφραστεί και για τη διάθεση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων μόνο μέσα από μια εξατομικευμένη ηλεκτρονική φόρμα. Οι οπαδοί ζητούν εγγυήσεις ότι τα «υποβληθέντα δεδομένα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την προστασία της υγείας και όχι για άλλους σκοπούς» εξήγησε ο Πέτερ, ζητώντας από όλους τους συλλόγους να δεσμευτούν γι αυτό.

Διαβάστε επίσης

Απόψε η μάχη στο Μολινό - Μάρτινς: «Υπερήφανοι για το όνομά μας στην Ευρώπη»Αθλητικά

Υπερήφανος για την εφετινή πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, δήλωσε ο προπονητής των «ερυθρολεύκων», Πέδρο Μαρτίνς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ένα 24ωρο πριν από τη μεγάλη...

Στους κολυμβητικούς αγώνες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος 2020 ο Περιφερειάρχης Αττικής Αθλητικά

  Γ. Πατούλης: Η Περιφέρεια Αττικής είναι στο πλευρό των αθλητών μας και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να έχουν στη διάθεσή τους χώρους προπόνησης και άθλησης   Στη συνέχεια πρόσ...

Υφυπουργείο Αθλητισμού: Υπεγράφη μνημόνιο «Συναντίληψης και Συνεργασίας» με την LAMDA Development Αθλητικά

  Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου, υπέγραψαν «Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας» ...

Το ποδοσφαιρικό "Αιγινήτικο" αντίο του Μανώλη Κοττάκη στον θρύλο της ΑΕΚ Σπύρο Πομώνη που έφυγε από τη ζωή Αίγινα

Την απώλεια του Σπύρου Πομώνη θρηνεί η ΑΕΚ. Ο θρύλος της ομάδας, o οποίος είχε Αιγινήτικη ρίζα, απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών. Αγωνίστηκε στην «Ένωση» δώδεκα χρόνια φορώντας τη φανέλα...

Kατεπείγουσα αυτοψία του γηπέδου της Ριζούπολης από την επιτροπή καταλληλότητας ζητά ο Περιφερειάρχης ΑττικήςΑθλητικά

Παρέμβαση Γ. Πατούλη:   - Ορθή επί του τυπικού μέρους η απόφαση - Ανάγκη για ουσιαστικό έλεγχο του χώρου διεξαγωγής του αγώνα   Με εντολή του ο Περιφερειάρχης Αττικής ζητά τη διενέ...