ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κριτική Τσίπρα στη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις

Κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, το Σάββατο, για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Παρόλα αυτά, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο αντιπολίτευσης που υιοθέτησε η ΝΔ.

«Δεν πρόκειται εγώ να ζητήσω εκλογές μόλις πέντε μήνες μετά την εκλογή σας κύριε Μητσοτάκη, όπως κάνετε εσείς από τις αρχές του 2016», τόνισε.

 

Πρόσθεσε ότι δεν θα ζητήσει από τους εταίρους να είναι «πιο αυστηροί και πιο σκληροί μαζί σας», αλλά αντίθετα «όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για διεκδικήσεις προς όφελος του ελληνικού λαού, θα τη στηρίζουμε στο εξωτερικό».

 

Αναφερθείς στις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «προκαλούν μεγάλη ανησυχία», κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για ένα «συγκεντρωτικό μοντέλο, με στρατιές συμβούλων» και την «αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους».

«Αυτό τελικά εννοούσατε για την Ελλάδα που θα γίνει πιο γαλάζια; Τα παιδιά σας στον κρατικό μηχανισμό;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση που δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι «παρέλαβε χάος», καθώς παρέλαβε μια χώρα εκτός Μνημονίων.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ένοχες σιωπές» επικαλούμενος τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα.

«Η πρώτη δέσμευσή σας ήταν ότι θα τηρήσετε συμφωνία με εταίρους και τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2019 και το 2020. Αυτή η δέσμευση σημαίνει ότι για το 2020 θα πρέπει να εξοικονομηθεί τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δις. ευρώ. Πού θα τα βρείτε;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός είτε δεν θα υλοποιήσει δεσμεύετε είτε θα λάβει μέτρα επιβάρυνσης.

Ευρύτερα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «έξι ένοχες σιωπές» του κ. Μητσοτάκη.

«Μας μιλήσατε για έξι αλήθειες αλλά εγώ θα σας μιλήσω για τις έξι ένοχες σιωπέςσας», είπε, αναφερθείς σε ασφαλιστικό, επιδόματα, δώρο Πάσχα, αφορολόγητο, εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου.

Για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε «ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που προκύπτει». Για τα επιδόματα, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει εάν θα τα διατηρήσει. «Είπατε μόνο ότι είναι επιδόματα φτώχειας. Ποια είναι; Το ΚΕΑ; Το επίδομα ανεργίας; Το στέγασης; Το οικογενειακό επίδομα; Τα αναπηρικά επιδόματα είναι επιδόματα φτώχειας; Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν;» ρώτησε.

Για το δώρο Πάσχα επεσήμανε ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού, ούτε όμως για το αφορολόγητο.

«Πέμπτη ένοχη σιωπή, η εισφορά αλληλεγγύης που εμείς θα είπαμε πως θα καταργήσουμε ως 20.000 ευρώ και θα μειώσουμε δραστικά για εισοδήματα πάνω από αυτά. Και τέλος η προκαταβολή φόρου, που από το 2020 θα πάει από το 100% στο 50%», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας έκανε ξεχωριστή αναφορά στον γ.γ. Δημόσιας Τάξης, καθώς στη θέση τοποθετήθηκε ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο κ. Τσουβάλας ήταν αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. όταν συνέβη η τραγωδία στο Μάτι.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας είπε: «Τότε είχατε επιτεθεί ονομαστικά στον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ στον κύριο Τσουβάλα. Και μάλιστα είχατε πει: 'Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά του. Κανείς Έλληνας δεν νιώθει ασφάλεια ότι μπορεί να διαχειριστούν μια άλλη φυσική καταστροφή'. Και σήμερα, τον άνθρωπο που ηγείτο τότε της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κύριο Τσουβάλα, και αναρωτιόσασταν αν κοιμάται τα βράδια και αν είναι δυνατόν να διαχειριστεί άλλες φυσικές καταστροφές, τον κάνατε γ.γ. Δημόσιας Τάξης. Δηλαδή πολιτικό προϊστάμενο της αστυνομίας. Τον επιστρέψατε αναβαθμισμένο. Να σας αντιστρέψω το ερώτημα λοιπόν. Εσείς τώρα πώς κοιμάστε τα βράδια; Είστε υπερήφανος και ευτυχής για αυτό;» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης, στη Συμφωνία των Πρεσπών, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για «υποκρισία» καθώς δεσμεύτηκε, όπως είπε, να τηρήσει τη Συμφωνία. «Καλά ξεμπερδέματα με όσους εξαπατήσατε», σημείωσε ειρωνικά ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης

1.500 δωρεάν θέσεις για ανέργους  στη γενική δοκιμή της Τραβιάτας του ΒέρντιΕλλάδα

Συνεπής στην κοινωνική της πολιτική, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα διαθέσει 1.500 δωρεάν θέσεις για ανέργους στη γενική δοκιμή της όπερας του Τζουζέππε Βέρντι Τραβιάτα την Παρασκευή 26 ...

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πολιτική αγωγή ζήτησε ανάγνωση εγγράφου με το στίγμα του κινητού του ΡουπακιάΕλλάδα

Το στίγμα του κινητού του Γιώργου Ρουπακιά δεν επαληθεύει, σύμφωνα με την πολιτική αγωγή στην δίκη της Χρυσής Αυγής, τον ισχυρισμό που προέβαλε ο κατηγορούμενος ότι λίγες ώρες πριν...

Ο καιρός της ερχόμενης εβδομάδας Ελλάδα

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν απ...