ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άκαρπη η πρώτη συνάντηση ΠΝΟ-ΣΕΕΝ για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα πλοία της ακτοπλοΐας

Συνάντηση με κύριο θέμα την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας για το 2019 είχαν την Τρίτη 15 Μαΐου η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

 Η προηγούμενη ΣΣΕ που άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2018 κι έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2018 προέβλεπε αύξηση 2% στους μηνιαίους μισθούς των ενεργεία αξιωματικών και κατωτέρων πληρωμάτων που εργάζονται στα επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία και αύξηση επίσης 2% και στα προβλεπόμενα από τη Σ.Σ.Ε. πάσης φύσεως επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές και έξτρα εργασίες που καθορίζονται σε ποσά.

Σύμφωνα με τη σύμβαση του 2018, σε όλους τους ναυτολογημένους ναυτικούς, για τις διανυόμενες μηνιαίως Κυριακές αργίες εν πλω και στο λιμάνι, καταβάλλεται ιδιαίτερη αμοιβή για τα μέχρι οκταώρου εργασίας κατά Κυριακή, ανερχομένη μηνιαίως σε ποσοστό 22% επί του μισθού ενεργείας. Η αμοιβή αυτή θα καταβάλλεται σε όλο το πλήρωμα και για όλες τις Κυριακές, ανεξαρτήτως παροχής εκ μέρους αυτού ή μη υπηρεσίας.

Σύμφωνα με στελέχη της ΠΝΟ, οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ στη συνάντησή τους πρότειναν μηδενικές αυξήσεις για τις ΣΣΕ του 2019 κι ορίστηκε νέα συνάντηση για την επόμενη Τετάρτη.

 Τα στελέχη των ναυτεργατικών σωματείων ζήτησαν από τη διοίκηση του ΣΕΕΝ την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας με την ταυτόχρονη κι αυτονόητη υποχρέωση των ελεγκτικών μηχανισμών για τον συνεχή έλεγχο της σωστής εφαρμογής τους.

Διεκδικούν, επίσης, κατάργηση του Ν. 4150/2013, στη βάση ότι οι οργανικές συνθέσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας που πραγματοποιούν διεθνείς πλόες θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πλοίων και την αυστηρή τήρηση των διατάξεων της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, MLC 2006, για τις ώρες εργασίας κι ανάπαυσης των ναυτεργατών με ταυτόχρονη και πιστή εφαρμογή των διατάξεων διεθνών συμβάσεων που αφορούν την ασφάλεια και προστασία της ζωής των επιβαινόντων και γενικά της ζωής στη θάλασσα, τη διαφύλαξη της ασφαλούς ναυσιπλοΐας και των διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

 «Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών επιβεβαιώθηκε και στη σημερινή συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για την ανανέωση των ΣΣΕ για το 2019» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής (Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων.

 «Με απύθμενο θράσος δήλωσαν ότι η ανεργία των ναυτεργατών είναι ελάχιστη, όταν ακόμα και με τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ τον Μάρτη 2019 οι άνεργοι ήταν 2.207, από τους οποίους το επίδομα πήραν 575 (26%), λόγω των απαγορευτικών διατάξεων που υπάρχουν» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τα τρία ναυτεργατικά σωματεία και καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων σε νέες κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου.

 πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά δρομολόγια από 6 Ιουνίου (χωρίς την Ύδρα) το «Αγία Μαρίνα Αίγινας»Ακτοπλοΐα

Επιστρέφει στη γραμμή της Σουβάλας και της Αγίας Μαρίνας το πλοίο «Αγία Μαρίνα Αίγινας» από τις 6 Ιουνίου. Στον πίνακα των δρομολογίων του για το μήνα Ιούνιο δεν συμπεριλαμβάνεται ...

Μηχανική βλάβη στο "Φοίβο"Ακτοπλοΐα

Μηχανική βλάβη υπέστη το πλοίο "Φοίβος" χθες Τετάρτη 8 Μαΐου καθώς εκτελούσε  το δρομολόγιό του από Πόρο προς Μέθανα - Αίγινα -Πειραιά. Τα σημερινά δρομολόγια των πλοίων  έχουν  τρ...