ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Πόρος τιμά τους ήρωες του αντιτορπιλλικού ΑΔΡΙΑΣ

Ο Δήμος Πόρου και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στο πλαίσιο των εορτασμών για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από την πρόσκρουση σε νάρκη του ενδόξου αντιτορπιλλικού ΑΔΡΙΑΣ (L 67), διοργανώνουν την Επετειακή Εκδήλωση “Μνήμες Υπερηφάνειας”, την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019, ώρα 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου (κτ. Συγγρού).

Κατά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Ν.Μ. Κρήτης, Αρχιπλοίαρχος (Μ) Π.Ν. ε.α. κ. Εμμανουήλ Πετράκης θα παρουσιάσει το μοντέλο του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ (κατασκευαστής του οποίου είναι ο Ποριώτης αξ/κος ΠΝ ε.α. Στυλιανός Φαλιέρος και η ομάδα του), ενώ κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. κ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν με τίτλο ομιλίας του “Μνήμες Υπερηφάνειας”.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης θα διανεμηθεί στους παρευρισκόμενους η έκδοση με τις ομιλίες του Ναυάρχου-Ακαδημαϊκού Ιωάννη Τούμπα στην Ακαδημία Αθηνών (επανέκδοση του Πολεμικού Ναυτικού).Η λαμπρή αυτή εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Γεν. Επιτελείου Ναυτικού και την ενεργό συμμετοχή του Ιδρύματος Λασκαρίδη με συντονισμό από τη Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείο-Μουσείου Ύδρας κ. Ντίνα Αδαμοπούλου.
Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν στις 22 Οκτωβρίου στο Εθνολογικό Μουσείο Αθηνών παρουσία του Προέδρου της Ελλ. Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου, και στις 26 Οκτωβρίου στην Ύδρα.

 

Να θυμίσουμε ότι στο ηρωικό εκείνο πλοίο του ΠΝ με κυβερνήτη τον τότε Αντιπλοίαρχο Ιω. Τούμπα, κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων με συμμαχικά πλοία στο νοτιοανατολικό Αιγαίο εναντίον των κατακτητών Γερμανών, προσέκρουσε σε νάρκη ανατολικά της Καλύμνου το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου 1943, και από την έκρηξη αποκολλήθηκε όλο το πρωραίο μέρος του πλοίου. Χάθηκαν 21 μέλη του πληρώματος, ενώ άλλα 30 ήταν οι τραυματίες. Με επιδέξιους χειρισμούς ο έμπειρος και ψύχραιμος κυβερνήτης με τη θαρραλέα συμμετοχή όσων από το προσωπικό του μπορούσαν να αντιδράσουν, κινήθηκε με το υπόλοιπο σκάφος προς την εγγύτερη Μικρασιατική ακτή, όπου και το προσαιγειάλωσε. Με τις επίπονες επί 40 μέρες προσπάθειες του προσωπικού, έγιναν οι απαραίτητες επισκευές και στεγανοποιήσεις, και το πλοίο κατάφερε να αποπλεύσει, και με ένα επικό και πολύ ριψοκίνδυνο ταξίδι χωρίς πλώρη και ανάμεσα από τις εχθρικές ακτές της Δωδεκανήσου να κινηθεί προς Αίγυπτο και να καταπλεύσει θριαμβευτικά στην Αλεξάνδρεια στις 6 Δεκεμβρίου 1943, ανήμερα της εορτής του Αγ. Νικολάου.

 

Ιδιαίτερη τιμή για τον Πόρο αποτελεί το ότι 3 αείμνηστοι ήρωες Ποριώτες υπηρετούσαν τότε στο πλοίο: ο δίοπος πυρ. Βαγγέλης Τζιώτης που σκοτώθηκε στο πλωριό πυροβόλο, ο υποκελευστής αρμ. Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου που βρέθηκε με σπασμένο χέρι στη θάλασσα και διασώθηκε αργότερα, και ο υποκελευστής μηχ. Γιώργος Παπαφρατζέσκου, που έχασε το αριστερό του χέρι.

Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη
Γιάννης Μανιάτης

Διαβάστε επίσης

Καθαρό "όχι" από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στην έκδοση νέας 10ετούς άδειας για ιχθυοτροφείο στον ΠόροΠΟΡΟΣ

Όπως ανακοίνωσε με σχετική ανάρτηση του ο Δήμαρχος Πόρου κ. Γιάννης Δημητριάδης, με την υπ’ αριθμ. 251/2019 Απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδότησε αρνητικά επί ...

Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Πόρου, Γαλατά και Τροιζηνίας στη Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη τη Δευτέρα 14/10 ΠΟΡΟΣ

Η Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πόρου, Γαλατά και Τροιζηνίας προσκαλεί τους φίλους του κόμματος στην ευρύτερη περιοχή, σε ανοικτή συνέλευση την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στην Χατζοπο...