ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επίτιμος Δημότης Ύδρας αναγορεύτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Επίτιμος Δημότης Ύδρας αναγορεύτηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στη συνεδριακή αίθουσα του Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ύδρα, παρουσία του μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, του επισκόπου Θεσπιών Συμεών, πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των τοπικών αρχών, κλήρου και πλήθους πιστών.

 

Για την παρουσία του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας που «αποτελεί μεγάλη τιμή και ευλογία για το νησί» και που «λαμπρύνει αδιαμφισβήτητα τις εορταστικές εκδηλώσεις», μίλησε ο δήμαρχος του νησιού, Γεώργιος Κουκουδάκης, ο οποίος τον καλωσόρισε και εν συνεχεία αναφέρθηκε στο σημαντικό, όπως είπε, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας, γενικότερα.

 

«Η αγάπη προς τους ασθενέστερους είναι έκδηλη σε ολόκληρη την αρχιερατική σας πορεία», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως πρόκειται για πορεία που την χαρακτηρίζει η αθόρυβη, αλλά πλούσια δράση και προσφορά. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την παρουσία του «στο όμορφο και ιστορικό νησί της Ύδρας για την εορτή της Παναγίας, για την εορτή των όπου γης Ελλήνων, για την εορτή των όπου γης Ορθοδόξων ανεξαρτήτως εθνικότητας, για την εορτή όλης της οικουμένης», ενώ τόνισε πως «η διάκριση αυτή δεν αποτελεί για μένα ένα τυπικό γεγονός, αλλά μια δυνατότητα άντλησης γνώσης, μνήμης και διδαχής από την απώτερη και πρόσφατη ιστορία της Ύδρας, αλλά και έμπνευσης για το μέλλον».

 

Επιπλέον, μίλησε για την πορεία του τόπου από την πρώιμη ιστορία της Ύδρας, η απαρχή της οποίας ανάγεται στην Ύστερη Νεολιθική εποχή, μέχρι την Ύδρα του απελευθερωτικού Αγώνα του 1821, αλλά και την Ύδρα της νεώτερης ιστορίας, με αναφορά στην παράδοση, στον πολιτισμό, στην Ορθοδοξία, στην τέχνη, στον τουρισμό, στην ναυτιλία. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να κάνει λόγο για την τεράστια ναυτική δύναμη που απέκτησε το νησί στα τέλη του 18ου αι. και στις αρχές του 19ου, ενώ έκανε αναφορά για τις σημαντικές προσωπικότητες της Ύδρας, όπως ο ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης, ο πλοίαρχος Αντώνιος Οικονόμου κ.ά., αλλά και για τις σπουδαίες και επιφανείς προσωπικότητες που αναδείχτηκαν σε όλο το φάσμα της θεσμικής έκφρασης της πατρίδας μας, καθότι η Ύδρα έδωσε στην πατρίδα έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας, έναν Αρχιεπίσκοπο, τον μακαριστό κυρό Δωρόθεο Κοτταρά, πρωθυπουργούς, πολλούς υπουργούς, μητροπολίτες αλλά και σπουδαίους ακαδημαϊκούς.

 

«Η Ύδρα αποτέλεσε τόπο έμπνευσης για τον Σεφέρη, τον Γκίκα, τον Εγγονόπουλο, τον Βυζάντιο και πολλούς άλλους, αλλά και θέλγητρο για επώνυμους και ανώνυμους από όλο τον κόσμο», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι «ασφαλώς οι αναφορές αυτές δεν εξαντλούν την ιστορία της Ύδρας, αντιθέτως αποτελούν μονάχα ενδεικτικά σημεία, τα οποία φανερώνουν ότι αυτός εδώ ο τόπος κομίζει ένα ιδιαίτερο πνευματικό φορτίο». Αποκωδικοποιώντας το φορτίο αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος ανέλυσε το σύμβολο της Ύδρας, τη σημαία του αγώνα, που αποτελεί συγχρόνως και έμβλημα του Δήμου.

 

Συγκεκριμένα, επισήμανε: «Κύριο σύμβολο της σημαίας ο σταυρός, το σύμβολο της πίστης των Ορθοδόξων, ο οποίος δεσπόζει στο κέντρο της σημαίας. Ο συμβολικός της διάκοσμος συνοδεύεται από το αρχαιοελληνικό παράγγελμα της Σπαρτιάτισσας μάνας «ή ταν ή επί τας» στη βάση του σταυρού. Στα δεξιά, η κεφαλή του Θεμιστοκλή, για να θυμίζει ότι οι νίκες του χθες, του σήμερα και του αύριο είναι συνέχεια των νικών των αρχαίων προγόνων. Στα αριστερά, η άγκυρα, το σύμβολο της ελπίδας. Το φίδι, που αγκαλιάζει την άγκυρα, συμβολίζει τη δύναμη του γένους μας. Το περιστέρι, που βγαίνει από το στόμα του φιδιού, συμβολίζει την ελευθερία του γένους μας. Ο οφθαλμός της Θείας Πρόνοιας, επάνω αριστερά, εγγυάται το δίκαιο και ευλογημένο των αγώνων μας. Το γαλανό χρώμα του φόντου της σημαίας συμβολίζει τη θάλασσα ως φυσικό, αλλά και πολιτισμικό περιβάλλον και το κόκκινο πλαίσιο, που περιβάλλει συνολικά τη σημαία συμβολίζει τη θυσία και το αίμα της προσφοράς». Επ' αυτού, τόνισε ότι το έμβλημα αυτό με τους συμβολισμούς του δεν αποτελεί απλώς ένα ιστορικό κειμήλιο του τόπου, αλλά αποτελεί τη διαχρονική του ταυτότητα, την έκφραση στο διηνεκές των αξιών και των ιδανικών μας.

 

Καταληκτικά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε στους από σήμερα συνδημότες του Υδραίους, αλλά και στους όπου γης συμπατριώτες μας, Πανέλληνες, τούτη η σημαία να αποτελέσει πυξίδα για την πορεία του γένους μας στο αιώνιο μέλλον του. Ακολούθως, πρόσφερε στον δήμαρχο μια ασημένια εικόνα του Αποστόλου Παύλου που μεταφέρει το χριστιανικό μήνυμα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, για να επισημάνει πως «σε μια εποχή που αποχριστιανίζεται, η Ευρώπη είναι ένα σημείο που θα θυμίζει ότι η αρχή του χριστιανισμού ήταν στην Πνύκα κάτω από την Ακρόπολη».

 

Φωτογραφία: Σπήλιος Σπηλιώτης (Ύδρας Πολιτεία)

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρηματικά βραβεία "Παπαδοπούλου" και υποτροφίες στους νέους αριστούχους της ΎδραςΎδρα

Πραγματοποίηθηκε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 η τελετή βράβευσης από την εταιρεία "Παπαδόπουλος Α.Ε.", των αποφοίτων του Λυκείου Ύδρας που αρίστευσαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις κ...

Η Λίνα Μενδώνη στην Ύδρα για τα 100 χρόνια του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου - Και στα εγκαίνια της έκθεσης του ζωγράφου Ν. ΣτεφάνουΎδρα

Η Ύδρα, το Σάββατο 24 Αυγούστου, γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου, ενός από τα παλαιότερα και σημαντικότερα αρχεία της Ελλάδας.   Όπως πλη...