ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επετειακές εκδηλώσεις για την άφιξη και ορκωμοσία του Ι. Καποδίστρια στην Αίγινα

Συμπληρώθηκαν 192 χρόνια από την 26η Ιανουαρίου του 1828, όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας διάβαινε το κατώφλι της Μεγάλης Εκκλησιάς  για να αναλάβει το βαρύ έργο  της συγκρότησης του Νέου Ελληνικού Κράτους. Εν μέσω διπλωματών, οπλαρχηγών, αντιπροσωπειών ξένων κρατών αλλά και απλών αναγκεμένων Ελλήνων ο Ι. Καποδίστριας ορκίζεται πρώτος Κυβερνήτης  της Ελεύθερης Ελλάδας. Λίγες μέρες πριν το Αγγλικό πλοίο  «Warspirit»  αποβίβασε  τον κόμη Ιωάννη Καποδίστρια  στην Αίγινα.

Η επέτειος της άφιξης και ορκωμοσίας  του Κυβερνήτη στην Αίγινα εδώ και μια δεκαετία σχεδόν έχει χαρακτηριστεί  με Προεδρικό διάταγμα «Ημέρα Τοπικής σημασίας» αλλά και Εθνικής θα προσθέταμε εμείς, και τιμάται με εκδηλώσεις που οργανώνονται από το Δήμο Αίγινας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας και αντιπροσωπειών από το Δίκτυο των Καποδιστριακών πόλεων.

Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο με συναυλία  της κ. Αλεξάνδρας Καπάνταη και συνοδεία στο πιάνο του κ. Νίκου Βλάχου.

Σήμερα Κυριακή 26/1 επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός  της Αίγινας όπου πριν από 192 χρόνια ορκίστηκε ο Ι. Καποδίστριας και υπάρχει ακόμα μέχρι σήμερα το στασίδι του.

Μετά  την τέλεση  της Δοξολογίας  όπου από νωρίς αντιπροσωπείες από όλα  τα σχολεία  της Αίγινας με τις γαλανόλευκες σημαίες τους έδωσαν τον τόνο της εορτής, ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας από την φιλόλογο κ. Προνόη Θεολογίδου.

Από  τις λίγες φορές που ένας λόγος  τέτοιου είδους δεν περνά απαρατήρητος, ούτε διεκπεραιώνεται βιαστικά και ανόρεχτα, αλλά γίνεται σημείο αναφοράς, τροφοδοτεί τη σκέψη μας και τις γνώσεις γύρω από τον εορτασμό της επετείου και προβληματίζει για το αύριο.

Η κ. Προνόη Θεολογίδου κατόρθωσε μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια μιας ομιλίας να αναφερθεί στην Καποδιστριακή εποχή της Αίγινας επικεντρώνοντας  στο εκπαιδευτικό έργο του Κυβερνήτη. Τόνισε το αυστηρό χρονοδιάγραμμα  των ενεργειών του και υπογράμμισε  το χρόνο  που διήρκεσαν οι εργασίες ανοικοδόμησης των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπως το Εϋνάρδειο, το Ορφανοτροφείο. Μας  υπενθύμισε  τα σχολεία που λειτούργησαν όπως το αλληλοδιδακτικό, τις  Τεχνικές Σχολές, τη Βιβλιοθήκη, κάνοντας λόγο για μια πρότυπη για την εποχή «σχολιούπολη» στην Αίγινα.

Ασφαλώς οι αναφορές της αυτές είχαν ξεκάθαρη στόχευση και αυτή ήταν να υπενθυμίσει το χρέος μας απέναντι στον πρωτοπόρο Κυβερνήτη που άφησε βαριά κτιριακή κληρονομιά  στο νησί μας. Κτίρια που ακόμα παραμένουν σε αχρησία ενώ οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τέλος σημείωσε  την πρόοδο των εργασιών  στο Κυβερνείο και την επικείμενη παράδοση μιας αίθουσας ως σύγχρονο μουσείο Ι. Καποδίστρια.

Μετά  το πέρας  της Δοξολογίας σχηματίστηκε πομπή από  τις αντιπροσωπείες  των σχολείων και τους επισήμους η οποία κατευθύνθηκε προς  τον κήπο  της Παναγίτσας όπου βρίσκεται το άγαλμα  του Ι. Καποδίστρια. Στον ίδιο χώρο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους. Τον εορτασμό λάμπρυνε με την παρουσία  και τους ήχους της η μπάντα  του Λιμενικού Σώματος.

Στις τελετές παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και Νήσων κ. Β. Μπόγρη,ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Ι. Ζορμπάς, οι αντιδήμαρχοι κ. Γ. Σκαλτσιώτης, Ν. Πτερούδης, Δ. Καραγιάννης, Α. Μούρτζης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σ. Θεριανός, η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Μ. Κουκούλη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Μ. Γκαρής και Α. Ντελής. Εκπρόσωποι  του Δικτύου Πόλεων όπως της Κέρκυρας, του Ναυπλίου, της Αμμοχώστου, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Σ. Σπυρίδων.

Διαβάστε επίσης

Tιμητική εκδήλωση στη μνήμη της μεγάλης ποιήτριας και φίλης της Αίγινας Κατερίνας Αγγελάκη-ΡουκΑίγινα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας [Κ.Ε.Δ.Α.] στη συνεδρίασή του της 24ης Ιανουαρίου 2020 αποφάσισε ομόφωνα να αναλάβει την υλοποίηση της, επίσης ομό...

«Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 52η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Αίγινας»Αίγινα

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 η 52 η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Αίγινας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παύλος Ανδρεόπουλος» στο Δημοτικό Στάδιο Αίγινας...

Pasta Party πριν τον αγώνα.Αίγινα

Με σύνθημα  «Για να πάρουμε δυνάμεις»  οι σύλλογοι Fistiki Fest Friends και ο Ο.Α.Κ. Αίγινας σε συνεργασία με το ΠΕΤΡΑ Εδεσματοπωλειο  το εστιατόριο Nontas fish restaurant  προσκάλ...

Ξεκινούν σήμερα στην Αίγινα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της άφιξης και ορκωμοσίας του Ι. ΚαποδίστριαΑίγινα

Ξεκινούν απόψε Σάββατο  οι επετειακές εκδηλώσεις για  την επέτειο της άφιξης και ορκωμοσίας  του     Ι. Καποδίστρια στην Αίγινα. 192 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την άφιξη στην ...