ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H 28η Οκτωβρίου στα νησιά (φωτογραφίες)

Με υπέροχο καιρό και πολύ κόσμο, γιορτάστηκε στα νησιά και την Τροιζηνία, η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Το εορταστικό τριήμερο έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να αποδράσουν στα νησιά του Σαρωνικού.


Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το πρωί της Δευτέρας με τις καθιερωμένες μαθητικές παρελάσεις, καταθέσεις στεφάνων, παραδοσιακούς χορούς και βραβεύσεις μαθητών που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.


Το saronicmagazine.gr συγκεντρώνει και μοιράζεται μαζί σας τα ρεπορτάζ από τις εορταστικές εκδηλώσεις στα νησιά και την Τροιζηνία.  


Εξαιρετική η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Αίγινα

 

Μια πολύ καλά οργανωμένη παρέλαση παρακολούθησαν σήμερα το μεσημέρι οι κάτοικοι  της Αίγινας που θέλησαν να χαρούν και να καμαρώσουν τα παιδιά τους στην παραλία  της Αίγινας.
Η μαθητική παρέλαση ξεκίνησε σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 12.00 ακριβώς. Προηγήθηκαν οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα δύο Λύκεια. Ένας ποταμός από νιάτα κάθε ηλικίας κατέκλυσε την παραλία όπου κάτω από τους ήχους της επετειακής μουσικής κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποδώσει σωστά το βηματισμό. 

Η ευταξία κατά τη διάρκεια της παρέλασης είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Κολωνάκια με σχοινιά συγκράτησαν τον κόσμο στα πεζοδρόμια, ενώ ικανός αριθμός εθελοντών βοήθησε στην ομαλή διεξαγωγή της. Η εξέδρα  των επισήμων στήθηκε για πρώτη φορά στο χώρο της παλαιάς προβλήτας, ενώ πίσω από τους επισήμους και κάτω από τέντα παρατάχθηκε και παιάνιζε η Φιλαρμονική του Συλλόγου «Μούσα». Για πρώτη φορά υπήρχε αναγγελία των σχολείων που πέρναγαν μπροστά από την εξέδρα και ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να καταλάβει ποιο σχολείο παρελαύνει.

Την παρέλαση έκλεισε  η Φιλαρμονική της «Μούσα» παιανίζοντας το τραγούδι «Μακεδονία ξακουστή».  Στο χώρο των επισήμων ο Δήμαρχος κ. Ι. Ζορμπάς, οι αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Λιμενάρχης Αίγινας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος και ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης του Τούρλου. Ανάμεσα στους επισήμους και η Βουλευτής  Α΄ Πειραιά κ. Ν. Δούνια.

Προηγήθηκε η Δοξολογία  στον Μητροπολιτικό Ναό Αίγινας όπου για πρώτη φορά τον πανηγυρικό της ημέρας δεν εκφώνισε εκπαιδευτικός αλλά  μαθήτρια Λυκείου, η δις. Διασενούλα Αξιώτη. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία  Εθνεγερσίας και η κατάθεση στεφάνων από το Δήμο, τις αρχές, τα σχολεία και τους φορείς  του νησιού.

Η ηλιόλουστη ημέρα και η καλή διάθεση στα πρόσωπα όλων συνέβαλαν ώστε η σημερινή ημέρα να είναι λαμπερή και γιορτινή.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με  τη βράβευση  των επιτυχόντων μαθητών και μαθητριών στην ανακαινισμένη αίθουσα  του παλαιού Δημαρχείου.

 


Με λαμπρότητα, λιακάδα και χαμόγελα τίμησε ο Πόρος την 28η Οκτωβρίου


Κάτω από τον καταγάλανο και ηλιόλουστο ουρανό, με την παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων, ντόπιων και επισκεπτών του τριημέρου, γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Πόρο. 


Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την καθιερωμένη Δοξολογία στην Μητρόπολη του νησιού στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια οι εορτασμοί μεταφέρθηκαν στην κεντρική πλατεία Ηρώων στην παραλία του Πόρου, όπου συνεχίστηκαν με κατάθεση στεφάνων και τη μαθητική παρέλαση, υπό τη μουσική συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Πόρου. 


Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη βράβευση των επιτυχόντων μαθητών και μαθητριών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού/ Γυμνασίου Πόρου. 


Η 28η Οκτωβρίου σε Γαλατά και Μέθανα 


Με κάθε επισημότητα εορτάσθηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων, με τις μαθητικές παρελάσεις, καταθέσεις στεφάνων και παραδοσιακούς χορούς στο Γαλατά και τα Μέθανα. 

 


Με επισημότητα γιόρτασε η Ύδρα την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου


Mέσα σε κλίμα πατριωτισμού και με μεγάλη επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ύδρα.

Τελέστηκε η Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθώς και επιμνημόσυνη δέηση.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.

Τον επετειακό λόγο εκφώνησε η Μαρία Σπανού, φοιτήτρια τρίτου έτους στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ακολούθησαν ηρωικά ποιήματα από τα παιδιά των σχολείων μας και η χορωδία του Γυμνασίου-Λυκείου υπό της Διευθύντριας Λυκείου Μαρίας Μαρσέλου.


Με τη λήξη, πλήθος κόσμου αποχώρησε από τον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης και μεταφέρθηκε στην παραλία όπου παρακολούθησε και χειροκρότησε με ενθουσιασμό την όμορφη παρέλαση των μαθητών των σχολείων, του  Μουσικού Συλλόγου Ύδρας και των σπουδαστών της ΑΕΝ. 
Aκολούθησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, Δεξίωση, σύντομη ομιλία του Δημάρχου Ύδρας.

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι μαθητές που εισήχθησαν σε Α.Ε.Ι. της χώρας.

 

Πηγή ρεπορτάζ: Φωνή της Ύδρας, Φωτογραφίες: Σπήλιος Σπηλιώτης 

Διαβάστε επίσης

Επετεισκές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου - Παραδοσιακοί χοροί στην παραλία της ΑίγιναςΑίγινα

Με αφορμή την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Δήμος Αίγινας σε συνεργασία με τους Συλλόγους του νησιού παρουσίασε την Κυριακή στην παλαιά προβλήτα, πρόγραμμα παραδοσιακών χορών...

Ο Ιερός Ενοριακός Ναός του Αγίου Δημητρίου στην συνοικία της «Ξερής Ελιάς» πανηγυρίζει την μνήμη του Αγίου ΔημητρίουΑίγινα

Ο Ιερός Ενοριακός Ναός του Αγίου Δημητρίου στην συνοικία της «Ξερής Ελιάς» πανηγυρίζει την μνήμη του Αγίου Δημητρίου. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις "Δημήτρια Ύδρας" αρχίζουν την Παρασ...