ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πηγές της πρώτης αίσθησης: ζωγραφιές του Κυριάκου Κρόκου

Με αφορμή την 11η Γιορτή Φιστικιού Αίγινας, το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κολώνα της Αίγινας φιλοξενεί ζωγραφιές του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου*.

 

Πολύ πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της πορείας του στην αρχιτεκτονική, ο Κυριάκος Κρόκος παρατηρούσε και στοχαζόταν τον κόσμο μέσω της ζωγραφικής. Η έκθεση συγκεντρώνει επιλεγμένα  έργα από τις «πηγές της πρώτης αίσθησης» στη γενέτειρά του τη Σάμο, από την Αίγινα την οποία επισκεπτόταν  συχνά έχοντας και δική του κατοικία και έργα από τη φαντασία.

 

Παρουσιάζονται έργα από τη δεκαετία του ΄50 έως τις αρχές  της δεκαετίας του ’90.

Κόκκινα σπίτια, ταμπάκικα στο Καρλόβασι, θάλασσες  με καραβάκια,  παραλίες με φυλάκια ή καμπίνες κυριαρχούν και επαναλαμβάνονται με διαφορετικούς τρόπους στο έργο του. Σχέδια με παστέλ, ακουαρέλες και ακρυλικά χρώματα συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται  με τα αρχαία γλυπτά και τα αρχιτεκτονικά μέλη στη μεγάλη κεντρική αίθουσα  του Μουσείου.

 

Ξεχωριστά στην τετράγωνη αίθουσα, παρουσιάζονται έργα από τη φαντασία: ‘Φανταστικό τοπίο με ναό’, το έργο του Mailliol σε φανταστικό τοπίο, ‘Κορίτσι που κοιτάει’, ‘Κεφάλι σε βάθρο’ κά.

 

Μια ουτοπική, πλην αρχιτεκτονική και ζωγραφική, «Ιδέα για το ελληνικό περίπτερο στη Μπιεννάλε Βενετίας» (συμμετοχή στη Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας  1991) με σχέδια και μακέτα, όπου συνυπάρχουν το νερό, το λιμάνι, το νεώριο, τα ιστία, τα ξάρτια, ο τοίχος στη βάση του οποίου ακουμπά  σωρός από αρχαία μέλη, μαρτυρούν την ένταση στη σχέση αρχιτεκτονικής – ζωγραφικής που βίωνε ο Κυριάκος Κρόκος.

 

Σχέδια από την Αίγινα, μια νεοκλασική όψη, το Αγκίστρι, οι φοίνικες, η θάλασσα, η υδροφόρα,  κλείνουν τον κύκλο την έκθεσης,  παραπέμποντας ταυτόχρονα στο άμεσο περιβάλλον του Μουσείου της Κολώνας.

 

Παρατηρήσεις – σκέψεις  του Κυριάκου Κρόκου ακολουθούν  τα έργα  υπομνηματικά, συντροφεύοντας  τον επισκέπτη.

 

Την ημέρα των εγκαινίων θα προβληθεί  το βίντεο με τίτλο «Κυριάκος Κρόκος - αρχιτέκτων και ζωγράφος». Πρόκειται για μια σύνθεση εικόνων και ήχων από διαθέσιμο αρχείο για τη ζωή και τα έργα του Κυριάκου Κρόκου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Τριτσιμπίδα.

 

INFO

Εγκαίνια: Κυριακή 25 Αυγούστου 2019, Ώρα: 20:00
Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε1, Αίγινα, 18010
Διάρκεια: 26 Αυγούστου – 15 Σεπτεμβρίου 2019
Ωράριο: Τετάρτη – Δευτέρα 10:00-17:30, Τρίτη κλειστά

 

Την έκθεση επιμελούνται οι Λέτη Αρβανίτη Κρόκου,  Ελένα Περδικάρη και Νίκος Τσάμπιρας.

Με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας (ΚΕΔΑ).

Συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

*Το αρχιτεκτονικό αρχείο του Κυριάκου Κρόκου βρίσκεται στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του  Μουσείου Μπενάκη.

Διαβάστε επίσης

Το Σάββατο 31 Αυγούστου η τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων της ΑίγιναςΑίγινα

Το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 και ώρα 19:30 στο Παλαιό Δημαρχείο Αίγινας (Χρήστου Λαδά 1, Αίγινα) θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου, των Δημοτικών Συμβούλων, των Π...

Επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Νόνης Δούνια για το πρόβλημα ρευματοδότησης στην ΑίγιναΑίγινα

Το σοβαρό πρόβλημα με τις υπερτάσεις και τις υποτάσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που υπάρχει σε πολλές περιοχές της Αίγινας, όπως το Σφεντούρι, την Πέρδικα, τον Μαραθώνα, τη Βρόχεια,...

Κώστας Γαλάνης in memoriamΑίγινα

Οι ελιές και τα αρμυρίκια στο δροσερό κήπο της οικίας Κρητικού στα Πλακάκια στάθηκε το ιδανικό σκηνικό για την εκδήλωση που προετοίμασαν και παρουσίασαν οι οικογένειες Γαλάνη και Κ...

Θερινό Σχολείο Φυσικής από τον Δημόκριτο και την Ενωση Φυσικών στο Γενικό Λύκειο ΑίγιναςΑίγινα

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας των Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡIΤΟΣ σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών πραγματοποιούν το Θερινό Σχολείο για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου στην Αίγινα  26-...