ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παναγιώτης Κουκούλης: Στο χέρι μας, η ποιότητα ζωής και η ευημερία της Αίγινας

Με έμφαση στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου, προς όφελος όλων ανεξαιρέτως των δημοτών, ο υποψήφιος δήμαρχος Αίγινας Παναγιώτης Κουκούλης παρουσίασε σε ένα πολυπληθές ακροατήριο τις άμεσες προτεραιότητες και τους στόχους της νέας του παράταξης.

Ρεπορτάζ: Σίλα Αλεξίου – Γιώργος Μπήτρος

Δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση των υπηρεσιών για την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής σε όλους ανεξαιρέτως τους δημότες του νησιού, ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του ως δημάρχου Αίγινας ο Παναγιώτης Κουκούλης, επικεφαλής της παράταξης «Αίγινα Μπορείς».

Στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού του, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα του Ellinikon Sea side, ο κ. Κουκούλης κάλεσε όλες τις παρατάξεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι οι δήμαρχοι για την υλοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού, του «αγωγού ζωής» για την Αίγινα –όπως τον χαρακτήρισε–, τις βάσεις του οποίου είχε θέσει ο ίδιος στην προηγούμενη θητεία του.

Ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου, ο Παναγιώτης Κουκούλης εξήγησε τους λόγους που τον ώθησαν να ξανακατέβει στον στίβο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, παρουσιάζοντας τη νέα παράταξη: «Δεν είμαστε μόνο στελέχη από την παλιά παράταξή μας, την “Αίγινα – Κίνηση Ευθύνης”. Στον καινούργιο συνδυασμό, “Αίγινα Μπορείς”, έχουν συμπαραταχθεί και στελέχη από άλλες παρατάξεις, στελέχη που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε άλλους συνδυασμούς. Δίπλα σε αυτούς τους παλιούς και έμπειρους έχουμε τη χαρά να συμμετέχουν πολλοί νέοι – νέοι είτε στην ανάμειξή τους στα δημοτικά πράγματα είτε σε ηλικία. Νέοι ανήσυχοι, δυναμικοί, δημιουργικοί. Ο συνδυασμός μας, λοιπόν, “Αίγινα Μπορείς”, είναι ένας συνδυασμός εμπειρίας, δημιουργικότητας και ενθουσιασμού. Κυρίως όμως είναι ένας συνδυασμός που φέρνει σύγχρονη
νοοτροπία για τη διοίκηση του Δήμου, αποτελεσματικότητα και όραμα, αυτό δηλαδή που λείπει για να πάμε μπροστά. Αυτά τα στελέχη, αυτή η ομάδα, με εμπιστεύθηκαν να είμαι επικεφαλής, να είμαι υποψήφιος δήμαρχος. Και τους ευχαριστώ γι' αυτό».

Απαριθμώντας στη συνέχεια τους στόχους του συνδυασμού του, ο Παναγιώτης Κουκούλης είπε χαρακτηριστικά: «Το πρώτο που οφείλουμε, ως Δήμος, είναι να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Η δουλειά του Δήμου είναι να προσφέρει καλές υπηρεσίες στους πολίτες. Η διαχείριση των απορριμμάτων, η ύδρευση, οι δρόμοι, ο ηλεκτροφωτισμός, η λειτουργία της πόλης, η αισθητική της, οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα σχολεία, η πολιτική προστασία, η φροντίδα για τους πιο αδύναμους, οι χώροι και οι εκδηλώσεις πολιτισμού και άθλησης, καθώς και πολλά άλλα, χρειάζεται να αναβαθμιστούν».

Υπενθύμισε ωστόσο τις επιτυχημένες προσπάθειες που έγιναν την περίοδο 20062010 (επί της δικής του διοίκησης) σε πολλούς τομείς. «Σε εκείνη τη θητεία, μαζί με άξιους συνεργάτες, από τη μία μεριά είχαμε πολύ καλές υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα στο θέμα της καθαριότητας, και από την άλλη βάλαμε τα θεμέλια για τα έργα υποδομής. Όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός, τα χερσαία έργα ύδρευσης, τα λιμάνια, ο περιφερειακός δρόμος της Αίγινας, ο χωροταξικός σχεδιασμός. Και αυτός ακριβώς ο σχεδιασμός, οι μελέτες, η ωρίμανση των έργων είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για την πραγματοποίησή τους». Αναφερόμενος στο παρόν, ο κ. Κουκούλης επεσήμανε: «Ορισμένες υπηρεσίες έχουν σήμερα υποβαθμιστεί σε απαράδεκτο βαθμό. Υπηρεσίες ουσιαστικές για την ποιότητα ζωής και την ευημερία των πολιτών, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η τακτοποίηση του δημόσιου χώρου, ο φωτισμός στους δρόμους και στις πλατείες, η δημόσια συγκοινωνία, που είναι ειδική περίπτωση.

Δεν είναι μόνο θέμα εξυπηρέτησης και οικονομικής ανάπτυξης. Είναι κυρίως θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης». Σχολιάζοντας τη σημερινή Δημοτική Αρχή, ο κ. Κουκούλης τόνισε: «Αναγνωρίζουμε τις καλές προθέσεις και τις προσπάθειες που έχουν γίνει και από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Δεν απαξιώνουμε, δεν ισοπεδώνουμε. Αλλά οι καλές προθέσεις δεν είναι αρκετές. Οι ελλείψεις και οι αστοχίες είναι πάρα πολλές και τις βιώνουμε όλοι. Αξίζουμε και μπορούμε κάτι πάρα πολύ καλύτερο από αυτό που βλέπουμε γύρω μας». Στην ομιλία του Παναγιώτη Κουκούλη κυριάρχησε –όπως ήταν φυσικό– το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αίγινας επεσήμανε την έλλειψη Τεχνικού Συμβούλου του έργου, ο οποίος έπρεπε να είχε πιάσει δουλειά από το 2015, καθώς και την απουσία εναλλακτικής λύσης σε περίπτωση ζημιάς του αγωγού ή ατυχήματος από ανεμότρατες ή άγκυρες πλοίων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην ανάγκη ανάπτυξης και εφαρμογής ενός σχεδίου πολιτικής προστασίας των κατοίκων της Αίγινας από τυχόν καταστροφές και έκτακτα φαινόμενα. Φθάνοντας στο προκείμενο, στο καίριο ερώτημα «τι είναι η Αίγινα;», ο ομιλητής διατύπωσε τη σκέψη του ως εξής: «Ένας τόπος ευλογημένος, με πλούσια κληρονομιά και μεγάλη ποικιλία.

Έχουμε αρχαιότητες, νεοκλασική πόλη, παραδοσιακούς οικισμούς, παλιές εκκλησίες και σημαντικότατα μοναστήρια, τον νησιωτικό Μυστρά της Παλιαχώρας, αρχαία μονοπάτια, μέσα σε απίστευτης ομορφιάς φύση, και υπέροχες παραλίες. Άλλοι τόποι πληρώνουν για να δημιουργήσουν ταυτότητα, φτιάχνοντας κάτι ψεύτικο και προσποιητό. Ο μικρός μας τόπος είναι ιδανικός για την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού». Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στο καυτό θέμα της αισθητικής του παρα- λιακού μετώπου της Αίγινας, καθώς και στην υπόθεση των στεγάστρων των καταστημάτων, που έχουν γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης. «Είναι γεγονός ότι οι κατασκευές αυτές δεν είναι σύμφωνες με τα εγκεκριμένα σχέδια. Και υπάρχουν ενστάσεις και αντιρρήσεις για την αισθητική τους, αντιρρήσεις απολύτως σεβαστές. Πέρα από αυτά, πριν από μερικούς μήνες, μετά από έλεγχο, η Πολεοδομία χαρακτήρισε μερικές από αυτές τις κατασκευές ως παράνομες. Μέχρι τώρα η Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κατάσταση, όπως δεν έχει κάνει κάτι για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση των πεζών στους διαδρόμους που έχουν καθοριστεί από την αρχή. Το θέμα χρειάζεται αντιμετώπιση το ταχύτερο δυνατόν, με συνεχή και ειλικρινή επικοινωνία με όλους τους ενδιαφερομένους.

Για το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης της Αίγινας, ο σχεδιασμός μας προβλέπει ανάπλαση της περιοχής από την Κολώνα μέχρι το Ακρογιάλι. Για να γίνει μοχλός ανάπτυξης για όλο το νησί». Καταλήγοντας, αφού αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, αναλύοντας παράλληλα και τις λύσεις που προτείνει η παράταξη «Αίγινα Μπορείς», τόνισε: «Το μόνο εμπόδιο ανάμεσα σε εμάς και στην ευημερία είναι οι παλιές νοοτροπίες και η αδυναμία ορθολογικού σχεδιασμού. Η μετατροπή της Αίγινας σε έναν τόπο όπου θα απολαμβάνουμε ποιότητα ζωής και οικονομική ευημερία είναι στο δικό μας χέρι». Και, αξιολογώντας την καθαριότητα ως το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα, που μας έχει φέρει χρόνια πίσω, πρόσθεσε: «Βασική προϋπόθεση για τη λύση είναι η ανακύκλωση. Αυτή ακριβώς που έχει καταργήσει ο σημερινός δήμαρχος. Αυτό θα κάνουμε πρώτο-πρώτο. Να λειτουργήσει πάλι το συντομότερο δυνατόν, όπως το 2010, που ο Δήμος μας ήταν στις πρώτες θέσεις σε ποσοστό ανακύκλωσης».

Διαβάστε επίσης