ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής στο Αγκίστρι

Ένα από τα μεγαλύτερα και παραδοσιακότερα θρησκευτικά πανηγύρια του Σαρωνικού είναι αυτό της Ζωοδόχου Πηγής στο Αγκίστρι. Συγχρόνως και μια κλασσική μετά - Πασχαλινή  απόδραση για τους Αιγινήτες κάθε γενιάς η μικρή εκδρομή - μετάβαση στο Αγκίστρι.
   Μια μετάβαση που συνεχίζεται όλη  την ημέρα και οι τελευταίοι επισκέπτες επιστρέφουν αργά το απόγευμα στην Αίγινα αφού έχουν κατέβει και  οι τελευταίες σούβλες από τις ταβέρνες.
     
  Το φιλόξενο λιμάνι, οι καθαροί δρόμοι τα πρώτα χαμόγελα και τα καλωσορίσματα των ντόπιων είναι η πρώτη εικόνα, η πρώτη αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν τόπο, σε ένα νησί που οι άνθρωποι το αγαπούν και το προσέχουν. Το λιθόστρωτο, οι φρέσκο - ασβεστωμένες αυλές, οι  ευωδιές από τους ολάνθιστους κήπους για άλλη μια φορά υποδέχτηκαν  τους επισκέπτες προσκυνητές..
    Μετά από λίγα μέτρα ξεπροβάλει ο τρούλος της εκκλησιάς που δεσπόζει σε όλο τον οικισμό και στην κυριολεξία είναι πνιγμένος από τα άσπρα παλιά παραδοσιακά σπίτια  του οικισμού.  Ο ομώνυμος ναός βρίσκεται στο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού το Μεγαλοχώρι και είναι αφιερωμένος στην Παναγία Ζωοδόχο Πηγή. Εορτάζει καθε χρόνο την Παρασκευή μετά το Πάσχα, της Διακαινησίμου Εβδομάδος. Πλήθη πιστών συρρέουν στη χάρη της, ενώ είναι μεγάλος ο αριθμός των Αιγινητών που διαπλέει μέχρι το Αγκίστρι για να πάρει μέρος στο πανηγύρι.  
   Ο αρχιμανδρίτης π. Ελευθέριος Κουμασίδης, ακούραστος εφημέριος σε ρόλο  φιλόξενου οικοδεσπότη με τη βοήθεια των επιτρόπων και των συνεργατών του είχε από μέρες προετοιμάσει το ναό  που ήταν και πάλι με μεράκι και γούστο στολισμένος με φρέσκα λουλούδια και σημαιάκια. Φέτος οι γλυκόλαλες ηλεκτρικές πλέον καμπάνες του ναού σήμαναν γλυκά  για το μεγάλο πανηγύρι δίνοντας  τον τόνο της γιορτής σε όλους τους οικισμούς του νησιού.
   Πέμπτη το απόγευμα παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής με πολλούς ιερείς από την Αίγινα. Το θείο λόγο κήρυξε ο  παν. αρχιμ. Σάββας Ζέρβας. Ανήμερα της εορτής  και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους  του οικισμού των Μύλων.
  Παρόντες ο βουλευτής κ. Κατσαφάδος, οι πολιτευτές  κ. Σ. Σπυρίδων κ. Σ. Σακκιώτης  ο Δήμαρχος Αγκιστρίου κ. Αθανασίου Ι. ο αντιδήμαρχος κ. Τζάνος Ν.. η Δημοτική  Σύμβουλος κ. Άρτεμις Λαβούτα , οι φορείς και οι αρχές του νησιού.

 Λίγα στοιχεία για το ιστορικό  του ναού:
 Ο ναός κτίστηκε από τον κόπο και το μόχθο των Αγκιστριωτών το 1885 και παραμένει μέχρι σήμερα το στολίδι του νησιού. Γύρω η μικρή πλατεία, το μικρό μνημείο, τα δέντρα και τα μικρά μαγαζιά συνθέτουν μια γνήσια νησιώτικη πλατεία, στην οποία τη κεντρική θέση ή μάλλον το κέντρο της ζωής αποτελεί ο ναός. Όλα ξεκινούν από εδώ και όλα εδώ καταλήγουν.
  Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές το 1992 όταν πυρκαγιά κατέκαψε το  ξύλινο γυναικωνίτη. Αυτό όμως έδωσε την ευκαιρία να ανακαινισθεί ο ναός και να  αναδειχθεί η αρχιτεκτονική αξία του καθώς και να συντηρηθούν οι όμορφες αγιογραφίες του. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το κτίσμα είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλο και είναι οικοδομημένη από πωρόλιθο. Οι αγιογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του είναι ναζαρινής νοοτροπίας και έχουν φιλοτεχνηθεί από τους  αγιογράφους  Ανδριανό και Βασίλη Σταματιάδη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, στην οποία εκκλησιαστικά ανήκει το Αγκίστρι, κατά την περίοδο 2005 -06 έγιναν εργασίες συντήρησης και καθαρισμού του εσωτερικού του ναού και των φορητών εικόνων από το συντηρητή κ. Ηλία Παπαγεωργίου.

    Σήμερα ο ναός βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Στο εξωτερικό του έχει αποκαλυφθεί η πέτρα, ενώ έχουν σημειωθεί αρκετές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης από τον ακάματο εφημέριο του Αγκιστρίου τον αρχιμανδρίτη π. Ελευθέριο Κουμασίδη, ο οποίος φέτος συμπληρώνει δεκατέσσερα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και διακονίας στο νησί. Χάρη στις δικές του προσπάθειες ολοκληρώθηκε ένα έργο της τάξεως των 102.000 ευρώ, ποσό το οποίο προήλθε από το κεράκι και το υστέρημα των ευλαβών κατοίκων του νησιού.

Διαβάστε επίσης

Ο Χρήστος Πάλλης στο SM: Γνώμονας, η αναπτυξιακή προοπτική των νησιωτικών ΔήμωνΕλλάδα

Με «εμπειρία – γνώση – όραμα», σύμφωνα με το σύνθημά του, κυρίως όμως με αγάπη για τον Σαρωνικό, ο Χρήστος Πάλλης διεκδικεί την ψήφο μας με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού στην Περ...

383 χιλιάδες ευρώ για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας στους δήμους του Πειραιά και των νησιώνΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, εγκρίθηκε η κατανομή ποσού ύψους 16.910.000,00 ευρώ σε Δήμους της Χώρας, αποκλειστικά  για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δ...

Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. ΝήσωνΑΓΚΙΣΤΡΙ

Η προγραμματισμένη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, σχετικά με τον σ...

Επίσκεψη εργασίας της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου σε Αγκίστρι και ΑίγιναΑίγινα

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε χθες και σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στο Αγκίστρι και στην Αίγινα. Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η επίβλεψη της προόδου των σοβαρ...

Πρόταση Νομοθετικής ρύθμισης στο Σχέδιο Νόμου για την τροποποίηση του Ν. 2971/2001ΑΓΚΙΣΤΡΙ

Με την νέα ρύθμιση (αρ.86 Ν.4504/17) για την νομιμοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων σε ακτές και για την προστασία των λιμενικών έργων από προσάμμωση, αναγνωρίζουμε ότι καταβάλλετα...

Η υπηρεσία διαχείρισης μουσικών δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) ενημερώνει τους χρήστες μουσικών έργων στον ΑργοσαρωνικόΣΠΕΤΣΕΣ

Από την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων – ΕΥΕΔ λάβαμε την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή προς τους χρήστες μουσικών έργων στην περιοχή του Αργοσαρωνικού. Η επιστολή αφο...