ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου, στον Πειραιά

Η Κόρη των προφητειών της Παλαιάς Διαθήκης, εισέρχεται στη μακαρία δόξα του Υιού Της και γίνεται η μεσιτεία κάθε ανθρώπινης υπάρξεως. Αυτή είναι η πιο μεγαλειώδης στιγμή της ανθρωπότητος. Γιατί στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, όλοι απολαμβάνουμε την μετοχή στη ζωή του Παναγίου Θεού.

 

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη, εορτάσθηκε η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Την Τετάρτη 14 Αυγούστου, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και εψάλλησαν τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

 

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση του Ιερού Επιταφίου της Παναγίας, ενώ στη συνέχεια τελέσθηκε η Παράκληση και ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία.

 

Στον λόγο του, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε καταρχήν στο γεγονός της εορτής, όπου οι Απόστολοι κηδεύουν το πανακήρατο σκήνωμα Εκείνης που κράτησε όλο το πυρ της θεότητος σωματικώς.

 

Αντιλαμβανόμαστε, συνέχισε, τον πόνο, την οδύνη αλλά και την θεία μεταρσίωση αυτών που έζησαν, βίωσαν, κοινώνησαν στο Πάθος, την Ανάσταση και την Ανάληψη του Σωτήρος και Λυτρωτού.

 

«Κηδεύουν την Μητέρα της ζωής και την  Μητέρα του κόσμου, την ακαταίσχυντη ελπίδα, το μέγιστο πρόσωπο της ανθρώπινης οικογένειας, που δώρισε στον κόσμο τον Θεό Λόγο. Γιατί άνοιξε τις πύλες της ανθρώπινης ιστορίας για να εισέλθει ο Πανάγιος Θεός.»

 

Η Κόρη των προφητειών της Παλαιάς Διαθήκης, όπως παρατήρησε, εισέρχεται στη μακαρία δόξα του Υιού Της και γίνεται η μεσιτεία κάθε ανθρώπινης υπάρξεως.

 

Αυτή είναι η πιο μεγαλειώδης στιγμή της ανθρωπότητος, υπογράμμισε. Γιατί στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, όλοι απολαμβάνουμε την μετοχή στη ζωή του Παναγίου Θεού.

 

Βιώνουμε την αποκάλυψη του Θεού, ζούμε προγευόμενοι της μακαριότητος των ουρανών, στο πρόσωπο Της.

 

«Η Υπεραγία Θεοτόκος μας καλεί σε αυτήν την μυστική συνάντηση της ψυχής μας με τον Θεό μας, της υπάρξεως μας με Εκείνον που είναι η ζωή των απάντων.

 

Καλούμαστε να ζήσουμε την αποκάλυψη του Θεού στη ζωή μας, να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε τέκνα υιοθεσίας,  ότι βρισκόμαστε εν πορεία προς εκείνη τη μακαρία στιγμή της μεγάλης συναντήσεως με τον αιώνιο Θεό.»

 

Κάθε ύπαρξη που προσφεύγει στην Παναγία και δέχεται τα μηνύματα της αγίας βιοτής Της, απολαμβάνει αυτήν την υιοθεσία, αυτήν την βεβαιότητα ότι υπάρχει η οδύνη του κόσμου, τα βάσανα της ζωής, τόνισε στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος.

 

Για να καταλήξει:

 

«Αλλά η ανατροπή των ανατροπών είναι η Παναγία Δέσποινα Θεοτόκος, γιατί έγινε η αιτία της θεώσεως μας.

 

Το πολυτιμότερο δώρο του Θεού στον κόσμο είναι η Παναγία. Αλλά και το πλέον εκλεκτό δώρο των ανθρώπων στον Θεό, είναι η Παναγία.

 

Το πρόσωπο στο οποίο ο κόσμος και ο δημιουργός του συγκοινωνούν και προσέρχονται σε κοινωνία  ζωής και αλληλοπεριχωρήσεως».

 

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου, ημέρα της εορτής, το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.

 

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς βέβαια και στο γεγονός της μεταστάσεώς Της στους ουρανούς, που η Εκκλησία σήμερα χαρμοσύνως εορτάζει.

 

Το απόγευμα της εορτής ετελέσθησαν ο Εσπερινός της απόδοσης της εορτής και η Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Διαβάστε επίσης

Προβολή: Αφανείς Ηρωίδες (2016) - Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019, στις 9.00 μμ - Στο παλιό Κάμπινγκ ΒούλαςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

ΠΡΟΒΟΛΗ  ΣΤΟ π. ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΒΟΥΛΑΣ την  Παρασκευή   30 Αυγούστου 2019, στις 9.00 μ.μ.   Αφανείς Ηρωίδες Hidden Figures Αμερικανική    ταινία ,  του 2016 Κοινωνική  | διάρκειας: 127’  ...

Το νέο Master Plan του ΟΛΠ στην ΕΣΑΛΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Το νέο βελτιωμένο master plan (επενδυτικό σχέδιο) του λιμανιού του Πειραιά, που περιλαμβάνει την κατασκευή τέταρτου προβλήτα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και το κέντρο εξυπηρέτησ...

Δημήτρης Οικονόμου στο ΒΕΠ: «Τι αλλάζει με τις άδειες για περιβαλλοντικούς όρους και όχληση»ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Άμεση ενημέρωση στα μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά για την αλλαγή στη διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων, όσον αφορά στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και τους βαθ...

Γιάννης Πλακιωτάκης: «Ναι» στην υπογειοποίηση του Ηλεκτρικού, «όχι» στην κατασκευή Mall στο λιμάνι ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Η απόλυτη ταύτιση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας με δύο βασικές επιδιώξεις της δημοτικής αρχής Πειραιά αναδεικνύεται ως το πολιτικά πλέον ενδιαφέρον σημείο, μετά τη...

Συνελήφθη 50χρονος για εννέα ληστείες σε σουπερ-μάρκετ και καταστήματα σε Νίκαια και ΚερατσίνιΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Στη σύλληψη ενός 50χρονου ημεδαπού, που φέρεται να έχει διαπράξει 8 ληστείες σε σουπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστείο και κατάστημα πώλησης φρούτων στη Νίκαια και μία ληστεία σε πρατήριο υ...

Στην αξιοποίηση της περιοχής των Λιπασμάτων στο Κερατσίνι στοχεύει η κυβέρνησηΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Στη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στον χώρο των παλαιών Λιπασμάτων στο Κερατσίνι πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη...

Δημόσια Αρχή Λιμένων: Γραφείο ενημέρωσης για αποζημιώσεις από το συμβάν του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Από τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019 λειτουργεί στη Δημόσια Αρχή Λιμένων γραφείο ενημέρωσης και παροχής πληροφοριών για τη διαδικασία υποβολής αιτημάτων αποζημίωσης στον διακρατικό οργ...

Δημοπρατείται η αποκατάσταση της Σχολής Καλών Τεχνών στην ΠειραιώςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Δημοπρατείται το έργο της αποκατάστασης και ανακατασκευής του διωρόφου διατηρητέου κτηρίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών επί της οδού Πειραιώς, στο Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. ...

Συνάντηση υπουργού Ναυτιλίας με τη διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου ΠειραιάΕλλάδα

Για τα θέματα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΒΕΠ), αλλά και την προσέλκυση νέων στα παραναυτιλιακά επαγγέλματα συζήτησε με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γι...