ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γιώργος Αθανασίου για πάντα στην αίθουσα της Δηµοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου...

Με την παρουσίαση του βιβλίου του «Ο Πόρος στους ζωγράφους του 19ου αιώνα» τίµησε ο Πόρος τη µνήµη του Γιώργου Αθανασίου.

 

Του Μπάµπη Κανατσίδη

 

 

Αίθουσα «Γεωργίου Αθανασίου», προς τιμήν του Ποριώτη ερευνητή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2018, ονομάστηκε η αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019.

 

Ο Δήμος Πόρου, το Σωματείο Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου, Τροιζηνίας, Μεθάνων «Χρήστος Φουρνιάδης» και η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη τίμησαν τον Γιώργο Αθανασίου, τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη της ιστορίας του Πόρου, με μια σεμνή εκδήλωση παρουσίασης του τελευταίου του βιβλίου «Ο Πόρος στους ζωγράφους του 19ου αιώνα», το οποίο εκδόθηκε με χορηγία του κ. Σπύρου Μάνεση, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του συγγραφέα.

 

 

Στην κατάμεστη αίθουσα «Γεωργίου και Χέλγκας Κανελλάκη» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, εκατοντάδες Ποριώτες τίμησαν τη μνήμη του αείμνηστου ερευνητή. Τον συντονισμό της παρουσίασης του βιβλίου έκανε η αρχιτέκτων κ. Βούλα Διδώνη, ενώ για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν ο κ. Γιάννης Μανιάτης, διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η κ. Ελένη Κοσνολάκη-Γιαννοπούλου, επίτιμη προσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, και η κ. Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, ιστορικός Τέχνης.

 

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα του Γιώργου Αθανασίου και στην ανιδιοτελή και σημαντικότατη προσφορά του στην έρευνα της ιστορίας του Πόρου. Επίσης, αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο του βιβλίου, στην ιστορική και καλλιτεχνική καταγραφή των έργων και των ζωγράφων που απεικόνισαν τις γεωγραφικές, αρχιτεκτονικές και κοινωνιολογικές πτυχές της συγκεκριμένης περιόδου του Πόρου. Η τιμητική εκδήλωση διοργανώθηκε έπειτα από σχετική ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Πόρου.

 

 

Ποιός ήταν ο Γιώργος Αθανασίου

 

Από τα νεανικά του χρόνια, ο Γιώργος Αθανασίου ήταν γοητευμένος με την ιστορία του Πόρου, διαπιστώνοντας ότι μόνο λιγοστά στοιχεία ήταν τότε γνωστά γι’ αυτήν. δη από την εποχή των τεχνολογικών σπουδών του στην Αθήνα, τη δεκαετία του 1970, είχε ξεκινήσει την έρευνα σε μεγάλες βιβλιοθήκες της πρωτεύουσας και στα Γενικά Αρχεία Κράτους, συγκεντρώνοντας πολύτιμο και εν πολλοίς άγνωστο υλικό σε βιβλία, φωτογραφίες και έγγραφα, κυρίως για τη ζωή και την αγωνιστική δράση των Ποριωτών κατά την Επανάσταση του 1821 και τη μετέπειτα εποχή των πρώτων χρόνων του Νεοελληνικού Κράτους.

 

Το 1977 υπήρξε πρωτεργάτης –με άλλους Ποριώτες– στην ίδρυση της Δημοτικής Βιβλι0- θήκης. Και, όταν αργότερα, το 1993, κτίστηκε με το κληροδότημα Χατζοπούλου το νέο κτίριο της Βιβλιοθήκης, ήταν αυτός που ασχολήθηκε επισταμένως με την οργάνωση, την ταξινόμηση και τον εμπλουτισμό της με πληθώρα επίλεκτων βιβλίων και αντιγράφων ιστορικών εγγράφων και φωτογραφιών, που είχε ήδη συγκεντρώσει τα προηγούμενα χρόνια, παραμένοντας και ο βασικός υπεύθυνος του φορέα μέχρι το 2004.

 

Ο Γιώργος Αθανασίου συμμετείχε ενεργά ως μέλος σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς, εντός και εκτός Πόρου, όπως στον ιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στην Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, στην Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, στην Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας και στον Σύνδεσμο των Τροιζηνίων Αθήνας και Πειραιά. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος και ο πρώτος πρόεδρος του Σωματείου Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου, Τροιζηνίας, Μεθάνων «Χρήστος Φουρνιάδης».

 

Κεφαλαιοποιώντας το πολύτιμο ιστορικό και φωτογραφικό αρχειακό υλικό του τόπου, που είχε ήδη συγκεντρώσει, ξεκίνησε το 2007 το εκδοτικό του έργο με ένα νοσταλγικό λεύκωμα παλαιών φωτογραφιών του Πόρου, ενώ το 2008 ακολούθησε το βιβλίο για την προσφορά του Πόρου το 1821 με την αγωνιστική δράση των Ποριωτών αγωνιστών, μία μοναδική, πρωτοποριακή και πρωτοεμφανιζόμενη στα νεοελληνικά ιστορικά χρονικά έκδοση για τους τότε κατοίκους του Πόρου.

 

Το 2014 παρουσίασε μία από τις πλέον σημαντικές συγγραφικές εργασίες του, ένα βιβλίο-σταθμό για όλη την περιοχή της Τροιζηνίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όπως μας την περιγράφουν οι κατά καιρούς περιηγητές, στο οποίο καταγράφονται συγκεντρωτικά πλήθος πληροφοριών για τη διαχρονική Τροιζηνιακή ιστορία, και μάλιστα συνοδευόμενες από χαλκογραφίες με τις οποίες οι περιηγητές απαθανάτισαν τα πανέμορφα τοπία στα συγγράμματά τους.

Διαβάστε επίσης

Δέκα χρόνια Saronic Magazine: Ο Μπάμπης Μωρές για τη χρυσή εποχή στη «Λαγουδέρα» (φωτογραφίες)Ύδρα

Δέκα χρόνια… Πώς πέρασαν; Δέκα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το Saronic Magazine και αναπολεί τα όμορφα ταξίδια που έκανε μαζί σας…   Στα κύματα του Αργοσαρωνικού, στα νησιά και τι...

Από την Αίγινα στο L.A.Αίγινα

Βρέθηκε στον χώρο της µόδας από τα γεννοφάσκια της και, ευτυχώς, το αξιοποίησε δεόντως. Εγγονή του Τάκη Μαλτέζου, ιδιοκτήτη της άλλοτε πιο αξιόλογης µπουτίκ της Αθήνας, η σχεδιάστρ...