ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια δροσερή πα-τέντα σε βαλίτσα

Ένα καινοτόμο project για τη σκίαση υπαίθριων χώρων, που μας έρχεται από την εμπειρία της yoga, την πολυτάλαντη Φωτεινή Μπήτρου και τον ναυπηγό μηχανικό σύζυγό της, Πέτρο Πετρίτη.

Συνέντευξη στον Γιάννη Μπελεγρίνη*

 

Συνήθως, όταν μιλάμε για τέντες, έχουμε στο μυαλό μας βαριές κατασκευές, οι οποίες δύσκολα τοποθετούνται σε έναν χώρο και επίσης δύσκολα αποσυναρμολογούνται. Τι θα έλεγες τώρα, αν υπήρχε μια τέντα η οποία θα μπορούσε να στηθεί εύκολα, σε μερικά λεπτά, σε οποιονδήποτε χώρο; Κι όμως, κάποιοι Έλληνες κατάφεραν να δημιουργήσουν μία από τις μεγαλύτερες και ελαφρύτερες τέντες στον κόσμο. Η οποία χωρά μέσα σε μια βαλίτσα. Πίσω από το project βρίσκονται ο ναυπηγός μηχανικός Πέτρος Πετρίτης και η ομάδα GRAM Carbon, ενώ η αρχική ιδέα ήρθε... μέσα από τη yoga. Ο Πέτρος Πετρίτης μιλάει στο «It’s possible» για το πώς ακριβώς έχει κατασκευαστεί αυτή η ιδιαίτερη τέντα και σε ποιο κοινό απευθύνεται, ενώ παρουσιάζει τα πλάνα του στο κομμάτι των εξαγωγών.

 

Πώς καταφέρατε να δημιουργήσετε αυτή την ιδιαίτερη τέντα; Ή, με απλά λόγια, τι κάνατε εσείς στο τεχνικό κομμάτι που δεν το είχαν κάνει άλλοι στο παρελθόν;

H συγκεκριμένη τέντα, φτιαγμένη από ανθρακονήματα (carbon), είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας δύο ετών με την ελληνική ομάδα GRAM Carbon, που εξειδικεύεται στην κατασκευή αγωνιστικών ποδηλάτων και εξειδικευμένων κατασκευών με carbon. Η καινοτομία στο τεχνικό κομμάτι έγκειται στην κατασκευή των σωλήνων και των κόμβων από ανθρακονήματα, με αεροδυναμικά κριτήρια και ειδικές ενώσεις, με κομμάτια τυπωμένα σε carbon 3D printer, που την κάνουν πολύ ελαφριά και εύκολα μεταφερόμενη.

Η αρχική της διάσταση είναι 36 m2 (6 x 6 m), με τη σκίαση κατασκευασμένη από δίχτυ παραλλαγής, για να μην εγκλωβίζει μεγάλες αέριες μάζες. Σήμερα στην αγορά θα βρούμε τεράστιες κατα- σκευές, αντίστοιχων διαστάσεων, από αλουμίνιο, που μεταφέρονται με φορτηγάκι και στήνονται από πολλούς ανθρώπους, σε μια χρονοβόρα διαδικασία.

Η δική μας στήνεται από 1-2 ανθρώπους σε 15 λεπτά, μεταφέρεται εύκολα από έναν και είναι πτυσσόμενη σε άνοιγμα με πρόσθετα μέλη μέχρι 100 m2. Βασικό μας μέλημα ήταν η αντοχή, όπου μπορέσαμε να πετύχουμε υψηλό δείκτη ασφάλειας ακόμη και με ισχυρούς ανέμους.

 

Ποια είναι τα οφέλη που θα αποκομίσει όποιος τοποθετήσει τη συγκεκριμένη τέντα στον χώρο του;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκίαση εξωτερικών δραστηριοτήτων, όπως για δημιουργία μιας εξωτερικής αίθουσας yoga, για αθλητικές δραστηριότητες, για εκδηλώσεις γάμων, για ξενοδοχεία, μαγαζιά, παραλίες, για σκάφη και για οπουδήποτε υπάρχει η ανάγκη άμεσης και μεγάλης σκίασης. Επίσης μπορεί να προκύψει εποχιακή ανάγκη σκίασης σε κατοικίες, ακόμη και σε ταράτσες. Είναι πτυσσόμενη, άρα δεν χρειάζεται άδεια εγκατάστασης σε ιδιωτικούς χώρους, ακόμη και σε κάποια παραλία.

 

Το προϊόν σε ποιον απευθύνεται; Είναι δηλαδή οικονομικά προσιτό για ένα μικρομεσαίο μαγαζί ή ιδιώτη; Ή στοχεύετε μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, κορυφαία ξενοδοχειακά brands και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις;

Στόχος μας είναι να απευθυνθούμε σε όλο το εύρος επιχειρήσεων και ιδιωτών που θεωρούν αναγκαία την ύπαρξη γρήγορης, μεγάλης και εύκολης σκίασης. Στις επιχειρήσεις μπορεί να δώσει μια προστιθέμενη αξία στο προσφερόμενο προϊόν τους και στους ιδιώτες τη χρήση μιας premium και καινοτόμας πα-τέντας. Σίγουρα το value for money θα ανταμείψει τον χρήστη.

 

Πέρα από την ελληνική αγορά, είναι στα πλάνα σας οι πωλήσεις στο εξωτερικό;

Η ιδέα ήρθε από τη σύζυγό μου, Φωτεινή Μπήτρου, που είναι yoga instructor, και την αδυναμία της για εύρεση μεγάλων σκιασμένων χώρων σε ξενοδοχεία, το καλοκαίρι, για την οργάνωση Yoga Retreat. Έτσι, λοιπόν, σκεφτήκαμε μια καινοτόμα κατασκευή, που να την παίρνουμε μαζί μας παντού και, μαζί με πάτωμα flip flip, να τη στήνουμε σε λιγότερο από μία ώρα σε μια αίθουσα 100 m2. Όλα αυτά χωράνε σε ένα μικρό trailer. Εάν θέλουμε να πάρουμε μόνο την τέντα, τότε την τοποθετούμε στις σχάρες του αυτοκινήτου μας.
Εσείς προσωπικά είστε ναυπηγός μηχανικός.

 

Σκέφτεστε στο μέλλον να μπείτε fulltime στο νέο σας project ή θα το «τρέχετε» παράλληλα με την κανονική δουλειά σας;

Προσωπικά, δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στον χώρο της ναυτιλίας. Επίσης η ομάδα Gram είναι εξειδικευμένη στην Ελλάδα και αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο με τα ποδήλατά τους, τα Grammarios bikes. Αυτό το ξεκινήσαμε σαν χόμπι στο εργαστήριό τους στον Κολωνό, στο κέντρο της Αθήνας, με πολλές ώρες μελέτης, με διορθωτικές παρεμβάσεις και αρκετά πρωτότυπα δείγματα, και καταλήξαμε στην τελική μας κατασκευή. Το μέλλον και η ανταπόκριση από την αγορά θα μας καθοδηγήσουν στις μελλοντικές μας επαγγελματικές επιλογές. Ωστόσο, είμαστε υπερήφανοι και χαρούμενοι που κατασκευάσαμε μια καινοτόμα και πρωτότυπη κατασκευή εξολοκλήρου στην Ελλάδα.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ itsposible.gr

Διαβάστε επίσης

Οι εκδρομές της μνήμηςΕπιλεγμένα Άρθρα

Ο μήνας Μάης φέρνει μια περίεργη νοσταλγία. Νιώθεις ότι μπορείς να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο. Της Βιβής Σκούρτη     Η Πρωτομαγιά επίσημα είναι η πρώτη ημέρα της άνοιξης. Παγκόσμια...

Επιτέλους… φως στον ΝαόΕπιλεγμένα Άρθρα

Μετά από 30 χρόνια κυοφορίας (!), ο ηλεκτροφωτισμός του Αρχαίου Ναού της Αίγινας δρομολογείται από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού. Της Σίλας Αλεξίου   Στο... φως, 2.500...

Το ηφαίστειο που ξυπνά...Επιλεγμένα Άρθρα

Το επιστημονικό ενδιαφέρον του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το ηφαίστειο των Μεθάνων, επαναφέρει στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα της τουριστικής αξιοποίησης του. Κείμενο Μπ...

Ο Άγιος Νικόλαος ο θαλασσινός – Μια εκκλησία πολλές ιστορίεςΕπιλεγμένα Άρθρα

Του Γ. Μπήτρου – Ο Άγιος Νικόλαος στο λιμάνι δεν είναι απλά μια από τις πολλές εκκλησίες του νησιού που είναι αφιερωμένες στον Άγιο των ναυτικών αλλά σύμφωνα με περιηγητές προηγούμ...