ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: Στη Χάγη η διαφορά μας με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο «Βήμα», έκανε λόγο για προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο Κ.Μητσοτάκης επισημαίνει ότι αν δεν βρεθεί τρόπος συνεννόησης με την Τουρκία, η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί την προτιμότερη επιλογή, με αντικείμενο τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θεωρώ δεδομένο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θεωρεί ότι διαμορφώνεται, εκτός από την πολιτική, και μια κοινωνική πλειοψηφία που αναγνωρίζει ότι πρέπει η Ελλάδα να λύσει τις διαφορές της με την Τουρκία.

Διάλογος με Τουρκία, αλλιώς… Χάγη
«Η Ελλάδα δεν απαιτεί τίποτε, αλλά και δεν εκχωρεί τίποτα. Και δεν προκαλεί, αλλά συνομιλεί. Ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και για τις διερευνητικές επαφές, και για πολιτικό διάλογο. Πρόθεσή μου, λοιπόν, είναι να συζητούμε με την Τουρκία και στα τρία επίπεδα. Και πιστεύω πως, ναι, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν πιστεύουμε – και το πιστεύουμε – ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το αν είναι έτοιμο το πολιτικό σύστημα και η ελληνική κοινωνία να δεχθούν τον συμβιβασμό που θα επιβάλει το Δικαστήριο της Χάγης, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Οταν προσφύγουμε στη Χάγη για να λύσει τη διαφορά μας με την Τουρκία, θα πρέπει να είμαστε αφενός απολύτως σίγουροι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αφετέρου απολύτως έτοιμοι να δεχθούμε την τελική απόφαση ενός τέτοιου διεθνούς οργάνου. Θεωρώ δεδομένο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι απαραίτητο να γίνει.

Αν κρίνω από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων, δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίρρηση. Διαμορφώνεται, με άλλα λόγια, μια πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που αναγνωρίζει ότι πρέπει, με κάποιον τρόπο, να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία. Οχι, όμως, υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμών. Αυτή η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει στην ελληνική κοινωνία, που πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται πως αυτή είναι και η σωστή επιλογή. Γιατί ποια άλλη επιλογή έχουμε; Να μην κάνουμε τίποτα και να παραμένουμε σε μια ισορροπία τρόμου με την Τουρκία που ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταλήξει σε ένα σενάριο όπου θα είμαστε και οι δύο χαμένοι; Διότι κερδισμένος δεν υπάρχει σε ένα σενάριο θερμού επεισοδίου».

Για το ότι η Τουρκία εκβιάζει με το μεταναστευτικό: «Διαχωρίζω τα δύο θέματα. Τα ελληνοτουρκικά είναι ζήτημα διμερές, συμφωνιών που ισχύουν και Διεθνούς Δικαίου, ενώ το Μεταναστευτικό είναι θέμα ευρωπαϊκό και ευρύτερο. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, δεν κάνουμε καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και επιδιώκουμε πρόοδο με βάση όλα όσα προανέφερα.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, διατηρούμε την καλή ελπίδα ότι η Τουρκία θα φερθεί πιο λογικά με βάση και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Αν, ωστόσο, το κόστος που πρέπει να πληρώσει η χώρα για μια στιβαρή εξωτερική πολιτική είναι οι αυξημένες ροές, τότε θα το αναλάβει. Δεν πρόκειται να νερώσω καθόλου το κρασί μου στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Εχουμε πει πολλές φορές τι θα κάνουμε για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού και ελπίζω σε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή».

Για το αν η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει μέρος της λιβυκής κρίσης ή να ξεκινήσει τον διάλογο για την οριοθέτηση ΑΟΖ:

«Δεν θέλουμε να είμαστε κομμάτι κανενός προβλήματος. Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης στη Λιβύη γιατί μας αφορά και εμάς. Είμαστε γειτονική χώρα, άλλωστε είμαστε πιο κοντά σε αυτήν από όσο η Τουρκία. Αν υπήρχε μια άλλη κυβέρνηση στη Λιβύη, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το θέμα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, αφού είναι ο δικός μας φυσικός θαλάσσιος γείτονας και όχι της Τουρκίας. Δεν θέλουμε μια εστία αστάθειας στη γειτονιά μας.

Κατά συνέπεια, θέλουμε να έχουμε λόγο στις εξελίξεις στη Λιβύη. Ζήτησα, και θα το ζητήσω ακόμη πιο επιτακτικά, να συμμετάσχουμε και εμείς στη διαδικασία του Βερολίνου. Γιατί συμμετέχει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα; Θα χρειαστεί οπωσδήποτε πολιτική επίλυση του προβλήματος της Λιβύης. Και εμείς θέτουμε έναν όρο για να υπάρξει λύση με σφραγίδα της ΕΕ, καθώς η Ευρώπη θα έχει άποψη για το αύριο της Λιβύης: η επόμενη κυβέρνηση να θεωρήσει αμέσως άκυρη τη “συμφωνία” με την Τουρκία. Ο όρος αυτός είναι αδιαπραγμάτευτος».

Η τουρκική προκλητικότητα και οι «σύμμαχοι» της Ελλάδας
Η τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε έξαρση, παρά τις δύο συναντήσεις που είχε με τον ίδιο τον Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Δεν πρόκειται να ερμηνεύσω δημοσίως τη στάση του τούρκου προέδρου, ούτε να χρησιμοποιήσω κάποιο επίθετο για να τη χαρακτηρίσω. Όταν συνάντησα τον κ. Ερντογάν, επιδίωξα σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και διαλόγου με την Τουρκία. Και επιμένω σε αυτή την προσέγγιση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, ενεργοποιώντας ένα πολύ πυκνό πλέγμα διπλωματικών πρωτοβουλιών ώστε να αποκρούσει τις τελευταίες παράνομες και εκτός διεθνούς νομιμότητας και κοινής λογικής κινήσεις της τουρκικής πλευράς. Η Τουρκία είναι εξαιρετικά απομονωμένη στις πρόσφατες επιλογές της.

Αντίθετα, οι θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες στηρίζονται πάντα στην τήρηση του διεθνούς δικαίου, έχουν βρει καθολική αποδοχή και στήριξη από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τις περισσότερες χώρες του Κόλπου και από ένα μεγάλο κομμάτι της ίδιας της Λιβύης. Οπου, θυμίζω, διεξάγεται ένας σκληρός εμφύλιος πόλεμος και η άλλη πλευρά δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία με την Τουρκία ως νόμιμη. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ. Ολοκληρώσαμε πρόσφατα τη συμφωνία για τα F-16 και για τα Μιράζ, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πανέτοιμες και αποτρεπτικά ισχυρές. Η πόρτα του διαλόγου με τους γείτονες θα είναι από εμένα πάντα ανοιχτή».

ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Για τα πλεονάσματα

Το θέμα των πλεονασμάτων θα το θέσω επίσημα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 τονίζει ο πρωθυπουργός.
Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε τη στήριξη των εταίρων μας ώστε η μείωσή τους στο ύψος που θα πετύχουμε να ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2021.
Οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων μπήκαν σε μία εποχή που η Ελλάδα δεν είχε αξιοπιστία, αυτήν ακριβώς αποκαθιστούμε προχωρώντας σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μείωση εισφοράς αληλεγγύης

Θεωρώ ότι θα υπάρχει υπέρβαση στόχων και το 2020, θα αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, λέει ο πρωθυπουργός.  Θα λειτουργήσει συνδυαστικά με άλλες που έγιναν και θα ακολουθήσουν, όπως η μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ και ο χαμηλότερος ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα.

Ασφάλεια – τρομοκρατία

Η τρομοκρατία θα τσακιστεί, ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία.
«Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες, γιατί πιστεύουμε στη  Δημοκρατία και η τρομοκρατία είναι εχθρός της», σημειώνει.
Για την κριτική που ασκείται στην Αστυνομία για υπέρμετρη χρήση βίας, ο πρωθυπουργός τονίζει:
Είχα πει προεκλογικά ότι θα αφήσω την Αστυνομία ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της. Οι πολίτες το άκουσαν και μας εμπιστεύθηκαν γιατί ζητούν ασφάλεια στις γειτονιές τους.
Όσον αφορά στο περιστατικό στο Κουκάκι κατά την αστυνομική επιχείρηση για την  εκκένωση καταλήψεων, το χαρακτηρίζει μεμονωμένο και υπογραμμίζει πως ερευνηθεί.
«Η δημοκρατία ξέρει να δρα και να αντιδρά, να προστατεύει αλλά και να αυτοπροστατεύεται.

Πηγή: Το Βήμα - tovima.gr   Συνέντευξη Κρουστάλλη Δήμητρα      



Διαβάστε επίσης

«Ομηρία» Ελλήνων ναυτικών στο Τζιμπουτί: Επιστρέφει σήμερα στην Ελλάδα ο υποπλοίαρχος -Ανακοίνωση ΠλακιωτάκηΕλλάδα

Θετικό νέο για τους Ελληνες ναυτικούς που σε «ομηρία» στο Τζιμπουτί. Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ο υποπλοίαρχος επιστρέφει στην Ελλάδα. Η ανάρτη...

Κύμα κακοκαιρίας στις Κυκλάδες – Κρύο και απαγορευτικό απόπλου σήμερα και (πιθανότατα) αύριοΕλλάδα

Κακοκαιρία και βαρυχειμωνιά πλήττει τις Κυκλάδες τις τελευταίες ημέρες. Την Κυριακή, τα φαινόμενα είναι πιο έντονα από τις προηγούμενες ημέρες με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδε...

Έλληνες γεωεπιστήμονες ετοιμάζουν τον πρώτο Σεισμοτεκτονικό Άτλαντα της ΕλλάδαςΕλλάδα

Έναν ολοκληρωμένο «Σεισμοτεκτονικό 'Ατλαντα της Ελλάδας», που θα αποτελέσει το υπόβαθρο για την ρεαλιστική εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου σε όλη την επικράτεια της χώρας, ετοιμάζο...

Θάνος Μικρούτσικος: Το «αντίο» του Μίκη Θεοδωράκη -«Η απώλειά του προκαλεί ένα βαθύ τραύμα»Ελλάδα

Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι μια τεράστια απώλεια για την χώρα και τον πολιτισμό της και την οδύνη του για τον θάνατο του εξέφρασε μέσω ανακοίνωσής του, ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο σπουδαί...

Ο πολιτικός κόσμος για τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου - Χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αντί για στεφάνια Ελλάδα

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, εξέφρασε με ανακοινώσεις και μηνύματα τη θλίψη του για την απώλεια του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου. Η πολιτική κηδεία του Θάνου Μι...

Το ΚΚΕ για το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου: «Άχρονο, άτοπο, ανεξάντλητο, αθάνατο το έργο σου όπως αθάνατος Θάνο είσαι κι εσύ»Ελλάδα

Με άφατη θλίψη και βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο άνθρωπο, τον ακριβό μας Θάνο Μικρούτσικο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για το θάνατο του Θάνου...