ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι εξαγγελίες των προγραμματικών δηλώσεων

Μείωση ΕΝΦΙΑ από το 2019, αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ, καθώς και των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα και επιχειρήσεις, εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε πέντε «εμβληματικά», όπως τα χαρακτήρισε, έργα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων είναι και η κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους εκτός Αττικής.

 

Μείωση ΕΝΦΙΑ 22% από τον φετινό Αύγουστο
Για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι θα μειωθεί μεσοσταθμικά 22% από τον Αύγουστο του 2019.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο οι μικρές ιδιοκτησίες θα έχουν μείωση 30%, η μεσαία τάξη θα δει μείωση 20%, ενώ η μεγάλη ακίνητη περιουσία, αξίας άνω του ενός εκατ. ευρώ θα έχει μείωση 10%.

 

Αλλαγές στις 120 δόσεις
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε βελτίωση στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο και συγκεκριμένα:

Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας καταβολής από 30 σε 20 ευρώ.
Μείωση των επιτοκίων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από 5% σε 3%.
Δυνατότητα ρύθμισης για επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι ένα εκατ. ευρώ.
Αναστολή κατασχέσεων και μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.
Νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις για όσους δυσκολεύονται στις αποπληρωμές των οφειλών προς το Δημόσιο.
Οι αλλαγές αυτές, θα έρθουν με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, το οποίο θα ψηφιστεί ως «κατεπείγον» την επόμενη εβδομάδα.

 

Φορολογικές ελαφρύνσεις
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως:

Μείωση φόρου επιχειρήσεων στο 20% σε δύο φάσεις: Τον Σεπτέμβριο από ο 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019.
Μείωση φόρου ο φόρος στα μερίσματα από το 10% στο 5%.
Μείωση φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% στο 9%.
Σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή.
Σταδιακή κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος.
Σταδιακή μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%.
Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων.
Έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
Σταδιακή μείωση των δύο ανώτερων συντελεστών ΦΠΑ (του μεσαίου από το 13% στο 11% και του ανώτερου από το 24% στο 22%).

 


Εξαγγελίες για Υγεία, Παιδεία, Ασφάλεια, αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας


Για τον τομέα της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε 2.000 άμεσες προσλήψεις στα νοσοκομεία και κυρίως νοσηλευτών. Υποσχέθηκε την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλη την επικράτεια αλλά και στη Βουλή και την άμεση καταβολή των συντάξεων χηρείας. Επίσης, τη διανομή κατ' οίκον ή από το φαρμακείο των φαρμάκων των βαρέως πασχόντων.

Για την Παιδεία, εξήγγειλε την άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και την εντός 2ετίας αντιμετώπιση του θέματος των αναπληρωτών. Επίσης, άμεση κατάργηση του ασύλου. Τέλος, την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων με το πρώτο να ιδρύεται στο Περιστέρι.

Για την Ασφάλεια, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα τροποποιηθούν άμεσα οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα ώστε να αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων, ισοβιτών και τρομοκρατών. Επίσης, εξήγγειλε την ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’, την άμεση πρόσληψη 1.500 αστυνομικών και την αντικατάσταση του εξοπλισμού των ενστόλων.

Για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη νέα «ψηφιακή ταυτότητα». Όπως είπε, με αυτήν κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, ενώ θα εισάγεται στο νοσοκομείο. Επίσης, οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές. Τέλος, η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.

 

Εξυγίανση της ΔΕΗ και ιδιωτικοποιήσεις
Για τη ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει» την επιχείρησης χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. «Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου», εξήγησε. Όταν η εταιρεία εξυγιανθεί, τότε θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, όπως είπε, θα πωληθεί το 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και θα ιδιωτικοποιηθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Τέλος, δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και τόνισε ότι επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας.

Πέντε εμβληματικά έργα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε, επίσης, πέντε εμβληματικά έργα που θα προωθήσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για τα εξής:

Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού, στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού. Οι φυλακές θα μεταφερθούν εκτός αστικού ιστού. «Ο Κορυδαλλός και οι γύρω γειτονιές, επιτέλους, θα ανασαίνουν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης
Ο εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου.
Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόϊ μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.
Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στον χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Διαβάστε επίσης

Ο καιρός της ερχόμενης εβδομάδας Ελλάδα

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν απ...

Στους δρόμους οι Αθηναίοι από το σεισμό - Προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες Ελλάδα

Η ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14:13 στην Αττική και έγινε αισθητή μέχρι τον Πόρο, έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία στους κάτοικ...

Συντάξεις χηρείας: Αυτή είναι η εγκύκλιος για τις αυξήσεις που έρχονται Ελλάδα

Πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που έμεινε μισή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Στόχος οι αυξήσεις να δοθούν με τη σύνταξη Οκτωβρίου   Στα τέλη Σεπτεμβρίου με τη σύνταξη τ...

Διαδοχικές συναντήσεις Γ. Πλακιωτάκη με φορείς της ναυτιλίας και του ΛιμενικούΕλλάδα

Με την διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) συναντήθηκε την Πέμπτη 18 Ιουλίου ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης.   Ο Π...